Nieuws Binnenland

Google stopt met reclame voor cryptomunten

Woensdag 14 maart 2018 09:27

MOUNTAIN VIEW (ANP) - Na Facebook doet ook Google advertenties van aanbieders van cryptomunten als de bitcoin in de ban. Vanaf juni zal de internetgigant dergelijke reclameboodschappen niet meer plaatsen. Dat staat in een bericht over het nieuwe advertentiebeleid dat het bedrijf op zijn website heeft geplaatst.

Ook aan reclames voor andere laagdrempelige beleggingsproducten waarbij beleggers hoge rendementen worden voorgespiegeld, terwijl ze zo in korte tijd ook heel veel geld kunnen verliezen, werkt Google binnenkort niet meer mee. Het gaat onder meer om binaire opties, en producten waarbij gegokt wordt op waardeschommelingen van bijvoorbeeld vreemde valuta's.

Het strengere advertentiebeleid van Google gaat niet alleen gelden voor zijn zoekmachine, maar ook voor andere diensten zoals het populaire videoplatform YouTube. Concurrent Facebook besloot in januari al te stoppen met het promoten van cryptomunten via zijn gelijknamige sociale netwerk. Google en Facebook zijn de twee grootste distributeurs van online reclame ter wereld.

Risico's

Toezichthouders wereldwijd waarschuwen al een tijdje voor de risico's die particuliere beleggers lopen als zij hun geld steken in bitcoin of aanverwante digitale 'valuta's'. In de financiële sector zelf wordt de populariteit van dergelijke producten eveneens met argwaan bekeken, al is er wel veel belangstelling voor de onderliggende blockchain-technologie.

Vermogensbeheerder Allianz Global Investors voegt zich bij de gestaag groeiende rij critici. Hoofdeconoom Stefan Hofrichter spreekt in een eerder deze week gepubliceerd artikel van ,,een zeepbel uit het boekje'', die waarschijnlijk ook nog eens op het punt staat te barsten. De gevolgen daarvan voor de bredere financiële wereld zullen volgens hem evenwel zeer beperkt zijn.


Reageren

Reacties

  • Het is goed dat mega-internetbedrijven hun sociale zorgplicht en maatschappelijke verantwoordelijkheid serieus nemen. Zo'n mondiale gokkast valt alleen te beheersen door personen met veel kennis, kunde en ervaring op het gebied van digitaal beleggen. Deze individuen moeten echter wel de vrijheid en mogelijkheden houden om hun professie dan wel sport uit te oefenen. De onderliggende blockchaintechnologie verdient het ook om ontwikkeld, uitgebreid en verbeterd te worden. Hoe kan er een evenwicht worden bereikt tussen enerzijds de vrijheid om autonome, creatieve methoden van financiering en vermogensvorming uit te vinden en anderzijds de beveiliging tegen fraude, U-bochtconstructies, zwartgeldcircuits met witwasserijen en onderhouden van dubieuze partijen, organisaties en regimes. Nog moeilijker is het om individuen en instanties, die toezicht zouden moeten uitoefenen, te installeren en te rechtvaardigen. Welke koepel mag de eindredactie voeren over het borgen van veiligheid, eerlijkheid, verantwoordelijkheid en wettigheid? Hoe lang en dik mag de vinger van de overheid worden? Liberalen willen zoveel mogelijk onafhankelijkheid en vrijheid, maar zelfs zij erkennen de noodzaak van begrenzende waarden en normen. De vraag in hoeverre die in bindende rechstregels moeten worden gegoten, verdeelt de wereld in heethoofden en stijfkoppen. Waaghalzen en wijkwezels bewandelen meestal verschillende wegen. Maar eigenlijk willen ze allemaal hetzelfde: welvaart en welzijn tegen een zo laag mogelijke prijs en inspanning.

    Paul Plaizier 14 maart 2018 15:28:38
  • Goed plan! Kun je beter reclame maken voor extreme turbo's op aandelen/indices....is exact hetzelfde: Gokken

    Arjan 14 maart 2018 10:31:54  

Beurs RSS Feed

Het laatste nieuws als eerste ontvangen kan dankzij de beurs.nl RSS Feed