*

Nieuws Binnenland

Schaaij onderzoekt aansprakelijkheid commissarissen SnowWorld

woensdag 21 maart 2018 07:15

Kritiek volgens SnowWorld onterecht.

(ABM FN-Dow Jones)Geert Schaaij van Beursgenoten is ontevreden met de antwoorden die zijn advocaat afgelopen vrijdag heeft gekregen op de aandeelhoudersvergadering van SnowWorld.

De bekende belegger had advocaat Hendrik Jan Bos gestuurd om de belangen van abonnees van Beursgenoten te verdedigen.

Schaaij wilde weten waarom SnowWorld het dividend van 0,40 euro per aandeel over het afgelopen boekjaar heeft ingetrokken. Dit dividend werd op 29 december aangekondigd en vervolgens op 31 januari weer geschrapt.

Bos liet na afloop van de vergadering weten dat het dividendvoorstel helemaal niet behandeld had mogen worden. Op basis van antwoorden van commissaris Peter Paul de Vries van SnowWorld concludeerde de advocaat dat Alychlo te laat was met zijn verzoek om het dividend te schrappen.

Tegen ABM Financial News zei De Vries dat het "geen formeel verzoek" van de kant van Alychlo is geweest. Dus dat daarmee de termijn van zestig dagen waaraan Bos refereert ook niet van toepassing is. "Wij [RvC] stellen de agenda samen", aldus De Vries, die benadrukte dat dit conform de regelgeving, dat wil zeggen tenminste 42 dagen voor aanvang van de vergadering, ook is gebeurd.

"En als je weet dat de grootaandeelhouder [Alychlo] toch tegen zal stemmen, dan kun je het er beter afhalen [van de agenda]", aldus de commissaris. "Wij doen geen onhaalbare voorstellen", voegde De Vries toe.

De vaststelling van het dividendbeleid en het dividendvoorstel werd afgelopen vrijdag met (bijna) 100 procent van de stemmen goedgekeurd.

Schaaij meent dat de negatieve berichtgeving vanuit SnowWorld, waaronder het schrappen van het dividend, maar één doel kent, namelijk het zo snel mogelijk uitroken van de kleine aandeelhouders.

"Het is pure minachting van de kleine aandeelhouders. Echt schandalig", aldus de oprichter van Beursgenoten, die er op wees dat SnowWorld ook nog de optie heeft verkregen om nieuwe aandelen uit te geven om zo de grootaandeelhouder te helpen aan een belang van 95 procent, zodat er kan worden begonnen met een uitrookprocedure.

Deze kritiek is volgens de raad van commissarissen van SnowWorld onterecht. Volgens hen zou ook met de uitgifte van nieuwe aandelen Alychlo niet aan de noodzakelijke 95 procent komen. "Bovendien is expliciet verzekerd dat geen misbruik van de emissiemachtiging zou worden gemaakt", aldus de RvC.

Beursgenoten overweegt om de raad van commissarissen aansprakelijk te stellen, aangezien niet de belangen van alle stakeholders goed zijn behartigd. Schaaij vermoedt dat er sprake is geweest van misleiding van de aandeelhouders. Hiernaar doet advocaat Bos nu onderzoek.

De directie en de RvC van SnowWorld menen echter dat zij zich onafhankelijk hebben opgesteld. Zij hebben zich daarbij laten bijstaan door advocaten, zo benadrukten zij.

Aanmeldingen

CFO Wim Moerman bereikte begin deze maand een akkoord met Alychlo over de verkoop van een optie op 147.508 aandelen SnowWorld. CEO Koos Hendriks bereikte vorig jaar al een akkoord met Marc Coucke om een belang van 40 procent in de uitbater van overdekte skihallen te verkopen aan Alychlo.

Grootaandeelhouder Value8, dat onder leiding staat van CEO Peter Paul de Vries, verkocht ook al zijn belang in SnowWorld aan Alychlo.

CEO blijft aan

Overigens bleek tijdens de jaarvergadering ook dat CEO Koos Hendriks, die eigenlijk zou worden vervangen, toch aanblijft. De topman is bereid om te blijven tot een nieuwe CEO is gevonden. Die zoektocht is gaande.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

March 21, 2018 02:15 ET (06:15 GMT)