*

Nieuws Binnenland

Amerikaanse centrale bank verhoogt rente

woensdag 21 maart 2018 19:22

WASHINGTON (ANP) - De Federal Reserve (Fed) heeft de rente in de Verenigde Staten woensdag met een kwart procentpunt verhoogd. De koepel van Amerikaanse centrale banken zette daarmee een volgende rentestap, na drie verhogingen vorig jaar. De financiƫle markten hielden over het algemeen al rekening met een verdere stijging.

Het belangrijkste tarief kwam door de zesde verhoging sinds eind 2015 op een bandbreedte van 1,5 procent tot 1,75 procent. Tot die eerste verhoging, ruim twee jaar geleden, stond de rente zeven jaar op nul procent. Het besluit tot een renteverhoging werd unaniem genomen.

Het was voor het eerst dat Jerome Powell als Fed-preses de beleidsvergadering voorzat. Naar verwachting zal de rente dit jaar nog in twee stappen verder worden opgevoerd. Sterke economische groei zou Powell er ook toe kunnen bewegen dit jaar vier renteverhogingen door te voeren, maar dit lijkt vooralsnog niet aan de orde.

Verbeterde vooruitzichten

Volgens de beleidsmakers zijn de economische vooruitzichten wel verbeterd. De koepel van centrale banken gaat voor dit jaar uit van een economische groei van 2,7 procent. Dat was eerder nog 2,5 procent. Ook de werkloosheid zal volgens de bestuurders verder dalen dan eerder geraamd. Nu gaat de Fed uit van 3,8 procent in het laatste kwartaal van dit jaar, tegen een eerdere raming van 3,9 procent.

De kerninflatie zal de komende maanden op het niveau van net geen 2 procent blijven. Verder zou het goed kunnen dat de rente in de komende jaren in sneller tempo dan nu wordt opgeschroefd.