*

Nieuws Binnenland

VEB stelt vragen over beschermingsconstructie Ahold Delhaize

donderdag 5 april 2018 08:23

Activistische aandeelhouder ging belangenbehartiger al voor.

(ABM FN-Dow Jones) De Vereniging van Effectenbezitters heeft Ahold Delhaize per brief om opheldering gevraagd over een beschermingsconstructie van de supermarktketen.

De kwestie betreft een aflopende optie van de Stichting Continuïteit Ahold Delhaize om cumulatief preferente aandelen te verwerven als bijvoorbeeld een ongewenste koper voor Ahold Delhaize zich meldt.

Een voorstel tot een vijfjarige verlenging van de optieovereenkomst stond in 2016, als stempunt, op de agenda voor een bijzondere aandeelhoudersvergadering. Dit agendapunt werd echter geschrapt nadat het stemadviesbureau Glass Lewis aandeelhouders had geadviseerd tegen te stemmen.

Het verlengingsvoorstel kwam in 2017, zonder opgaaf van redenen, niet opnieuw op de agenda te staan, constateerde de VEB. En in februari van dit jaar stelde Ahold Delhaize zich op het standpunt dat zij in samenspraak met de stichting, zonder tussenkomsten van de aandeelhoudersvergadering, maar wel onder goedkeuring van de raad van commissarissen, kan besluiten de optieovereenkomst te verlengen. En dit is tegen het zere been van de VEB.

"Het is het zoveelste bewijs dat als er geld nodig is de aandeelhouders erbij betrokken worden, maar als er een beslissing genomen moet worden over de toekomst van het bedrijf ons verteld wordt dat we onze mond moeten houden", aldus directeur Paul Koster van de VEB, die er op wees dat Ahold Delhaize "lange tijd de verwachting [heeft] gewekt dat de aandeelhoudersvergadering kon besluiten over de verlenging van de bestaande beschermingsconstructie."

Overigens is niet alleen de VEB ongelukkig met de situatie. Volgens persbureau Reuters is ook de activistische aandeelhouder CIAM fel gekant tegen de beschermingsconstructie. Deze constructie drukt de koers namelijk, vind de activist, die volgens Reuters een belang in Ahold Delhaize heeft van minder dan een procent.

De jaarvergadering van Ahold Delhaize vindt op 11 april plaats.

Het aandeel Ahold Delhaize sloot woensdag 0,9 procent hoger op 19,25 euro.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

April 05, 2018 02:23 ET (06:23 GMT)