*

Nieuws Binnenland

Bestuur Ahold Delhaize bepaalt eventuele verlenging beschermingsconstructie

woensdag 11 april 2018 15:56

VEB vraagt om Bava.

(ABM FN-Dow Jones) Het bestuur van Ahold Delhaize zal zelf besluiten of een verlenging van de optie die de Stichting Continuïteit Ahold Delhaize momenteel heeft verstandig is. Dit bleek woensdag tijdens de aandeelhoudersvergadering van de supermarktketen.

Deze Stichting, afgekort SCAD, heeft een optie om cumulatief preferente aandelen te verwerven als bijvoorbeeld een ongewenste koper voor Ahold Delhaize zich meldt. Een beschermingsconstructie die niet door iedereen wordt gewaardeerd, zo bleek in aanloop naar de jaarvergadering.

Voorafgaand aan de vergadering liet de activistische aandeelhouder CIAM weten fel gekant te zijn tegen de beschermingsconstructie. Deze constructie drukt de koers namelijk, vindt de activist.

Woensdag verscheen het fonds met een Nederlandse advocaat die openlijke twijfelde aan de rechtmatigheid van de hele gang van zaken rondom SCAD.

De Verenging van Effectenbezitters roerde zich ook in aanloop naar de vergadering. De belangenbehartiger meent dat niet het bestuur maar de aandeelhouders zouden moeten beslissen over een eventuele verlenging.

Aandeelhouders werden volgens de VEB "altijd in de waan gelaten" dat zij het laatste woord hadden over een verlenging van de optie.

"Het is het zoveelste bewijs dat als er geld nodig is de aandeelhouders erbij betrokken worden, maar als er een beslissing genomen moet worden over de toekomst van het bedrijf ons verteld wordt dat we onze mond moeten houden", zei directeur Paul Koster van de VEB enkele dagen terug al.

De VEB vroeg Ahold Delhaize woensdag dan ook om later dit jaar een buitengewone aandeelhoudersvergadering te organiseren om de aandeelhouders de kans te geven om te stemmen over de verlenging van de optie. "Of zou het bestuur bang zijn voor de mening van de aandeelhouder", vroeg de VEB zich hardop af.

Vice-voorzitter Jan Hommen, die namens de door ziekte gevelde Mats Jansson als voorzitter van de vergadering verving, stelde dat Ahold Delhaize zeker niet bang is voor zijn aandeelhouders en vertrekkend CEO Dick Boer voegde toe dat Ahold Delhaize altijd "heel transparant" is geweest over de kwestie.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

April 11, 2018 09:56 ET (13:56 GMT)