*

Nieuws Binnenland

Update: FNV noemt salarisverhoging topman Van Lanschot exorbitant

maandag 16 april 2018 12:24

Van Lanschot vergelijkt zich met ING, Aegon en NN.

(ABM FN-Dow Jones) De loonsverhoging die is aangekondigd voor de top van Van Lanschot Bankiers betekent een nieuwe deuk in het imago van de financiële sector, schrijft vakbond FNV maandag.

Uit stukken voor de aandeelhoudersvergadering blijkt dat Van Lanschot het salaris van topman Karl Guha met 20 procent wil verhogen tot 1,5 miljoen euro. De drie andere bestuurders krijgen er 25 procent bij.

Opvallend is dat de bank zich bij het vaststellen van de topsalarissen vergelijkt met een reeks veel grotere AEX-bedrijven, waaronder ING, Aegon en DSM. Van Lanschot Kempen benadrukt zelf dat deze referentiegroep voldoet aan de voorschriften uit de Code Banken.

Het vaste salaris in aandelen van Guha gaat met ruim 70 procent omhoog, van 225.000 euro naar 387.500 euro. De pensioenbijdrage gaat met ruim procent omhoog van 200.000 naar 348.000 euro. Het contante deel van het vaste salaris blijft onder 8 ton.

FNV baalt ervan dat wéér een financiële instelling de beloning van de top "exorbitant" verhoogd. "Het oude graaien lijkt weer terug te zijn in de financiële wereld", aldus vakbondsman Ger Klinkenberg van FNV Finance. Met hooguit 2 procent loongroei voor andere medewerkers gaan de verhoudingen steeds meer uit de pas lopen, volgens FNV. "Deze groeiende ongelijkheid moet aan banden worden gelegd."

Een salarisverhoging van 50 procent voor ING-topman Ralph Hamers, tot 3 miljoen euro, zorgde vorige maand voor veel ophef en een hoorzitting in de Tweede Kamer. Ook ASR, NN Group maakten de afgelopen weken forse loonsverhogingen bekend, terwijl de Haagse zakenbank NIBC bij zijn terugkeer naar de beurs de bestuurders aanzienlijke bonussen uitkeert.

Muis en olifant

Van Lanschot vergelijkt zich voor de topsalarissen met een referentiegroep van bedrijven. De bank wil net onder de 'mediaan' of doorsnee beloning van deze groep zitten om concurrerend te blijven. De beloning van de raad van bestuur schommelde in 2017 rond de onderste kwart van deze 'peer group'. Ook na de voorgestelde verhogingen blijven deze beloningen "aanzienlijk beneden de mediaan van vergelijkbare posities", stelde het bedrijf in de jaarstukken.

Het referentiekader van Van Lanschot Kempen bestaat voor een groot deel uit bedrijven die veel groter zijn dan de bankiers en vermogensbeheerders voor welgestelden uit Den Bosch. Waar Van Lanschot zelf genoegen moet nemen met een plaats in de smallcap-index, bevat de referentiegroep een fors aantal veel grotere AEX-fondsen.

Zo bevat de Nederlandse 'peer group' de banken en verzekeraars ING, ABN AMRO, Rabobank, Aegon en NN Group, die stuk voor stuk veel groter zijn. Zo is het balanstotaal van ING met 846 miljard euro meer dan vijftig keer zo groot als Van Lanschot, dat 15 miljard euro heeft uitstaan. Alleen NIBC, dat sinds enkele weken weer een beursnotering heeft, heeft een vergelijkbare omvang als Van Lanschot.

Ook zitten de AEX-bedrijven ASML, DSM, KPN en Vopak en het Midkap-fonds Boskalis Westminster in de groep.

Verder bestaat de referentiegroep uit de buitenlandse private banken Degroof Petercam, Julius Bär, KBL, Lombard Odier, Vontobel en Bil.

De referentiegroep voldoet aan de eisen van de Code Banken, die stellen dat niet alleen naar sectorgenoten moet worden gekeken maar ook naar bedrijven uit andere sectoren en van verschillende omvang, stelde een woordvoerder van Van Lanschot tegen ABM Financial News.

De woordvoerder erkende dat Van Lanschot Kempen qua omvang misschien "niet zo groot" is, afgezet tegen de referentiegroep, maar stelde dat het bedrijf wel internationaal moet concurreren als 'wealth manager'. Daarbij zou het aantal bedrijven met een vergelijkbare omvang en vergelijkbare activiteiten beperkt zijn.

Van Lanschot stelde bij de jaarstukken verder dat de bank ook zijn commissarissen concurrerend moet belonen, om goede commissarissen te kunnen benoemen en te behouden. Daarom wil de bank de vergoedingen voor commissarissen vanaf dit jaar aanzienlijk verhogen. De voorzitter gaat van 116.500 euro naar 137.500 euro, een toename van 18 procent.

Update: om extra informatie en commentaar Van Lanschot Kempen te geven.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

April 16, 2018 06:24 ET (10:24 GMT)