*

Nieuws Binnenland

PPG blijft verfprijzen verhogen

donderdag 19 april 2018 17:21

Rivaal Akzo Nobel meldt boekhoudfout.

(ABM FN-Dow Jones) PPG Industries heeft in het eerste kwartaal zijn verkoopprijzen met 2 procent verhoogd en blijft daarmee doorgaan, om te compenseren voor de oplopende grondstofkosten. Dat maakte het Amerikaanse verfconcern donderdag bekend.

De prijsverhoging was de sterkste verbetering op kwartaalbasis sinds de grondstofprijzen ongeveer een jaar geleden begonnen te stijgen, stelde topman Michael McGarrry van PPG.

Omdat de grondstofprijzen en logistieke kosten afgelopen kwartaal verder stegen, blijft PPG in overleg met klanten de impact van inflatie compenseren om de marges te herstellen.

De volumegroei was minder dan 1 procent, mede door een kleiner aantal leveringsdagen in verband met de verschuivende data van de Paasvakantie.

Het bedrijf bleef kosten besparen en gaat de kosten opnieuw onder de loep houden om meer besparingsmogelijkheden te vinden.

De netto-omzet van de verfproducent steeg in het eerste kwartaal met 9 procent tot 3,8 miljard dollar, maar die groei was voor tweederde te danken aan de gunstige invloed van wisselkoersen. Zonder dat effect was de omzetgroei 3 procent, waarvan 2 procent te danken was aan hogere verkoopprijzen.

De nettowinst steeg van 328 miljoen dollar een jaar eerder tot 347 miljoen dollar. Afgezien van een pensioenlast en transactiekosten steeg de winst met 4 procent tot 1,39 dollar per aandeel, meldde het bedrijf.

De omzet van de divisie Performance Coatings steeg met 7 procent tot 2,2 miljard dollar, waarvan 2 procent door prijsverhogingen en de rest door wisselkoerseffecten. Autolakken deden het goed in Europa en Azië, en naar vliegtuiglakken was veel vraag in de VS en Azië. In doe-het-zelf-zaken en via onafhankelijke dealers werd minder verf verkocht, terwijl ook de verfvolumes voor gebouwen in de regio Europa, Midden-Oosten en Afrika daalden, deels door slechte weersomstandigheden.

De divisie Industrial Coatings boekte een ruim 10 procent hogere omzet van 1,6 miljard dollar, een volumegroei van 1,5 procent en een prijsstijging van 1 procent, terwijl valuta-effecten 6 procent bijdroegen. De focus op hogere verkoopprijzen drukte de volumegroei.

De kwartaalcijfers moeten mogelijk nog iets worden aangepast, waarschuwde PPG, omdat er op het laatste moment een interne melding kwam, dat er tot 5 miljoen dollar aan kosten niet goed in de boekhouding is verwerkt. De auditcommissie van PPG onderzoekt nu het interne rapport met behulp van extern advies. Het bedrijf kan nog niet zeggen wanneer dat onderzoek is afgerond of wat het zal opleveren.

PPG deed vorig jaar een mislukte poging om de Nederlandse rivaal AkzoNobel over te nemen.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

April 19, 2018 11:21 ET (15:21 GMT)