beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Binnenland

Stevige verliezen Wall Street

(ABM FN-Dow Jones) Wall Street is woensdag stevig in het rood geëindigd. De S&P 500 daalde 1,8 procent tot 2.887,61 punten en de Dow Jones index leverde op een slot van 26.078,62 punten, 1,9 procent in. De Nasdaq verloor 1,6 procent op 7.785,25 punten. 

"Recessieangst beheerst de markten", volgens marktanalist David Madden van CMC Markets. "Het vreselijke inkoopmanagersrapport van dinsdag speelt nog steeds in het hoofd van beleggers."

De zwakke inkoopdata uit de VS werden woensdag nog eens onderstreept door een economisch rapport over de ontwikkeling van de bedrijvigheid in de regio New York. De inkoopmanagersindex voor de huidige omstandigheden daalde van 50,3 in augustus naar 42,8 afgelopen maand.

Verder reageerden de aandelenbeurzen teleurgesteld op het banenrapport van loonstrookjesverwerker ADP, dat onder verwachting uitkwam op 135.000 nieuwe banen in september. De sterke banengroei van 195.000 in augustus werd bovendien neerwaarts bijgesteld tot 157.000 stuks.

"Het ADP rapport maakt de weg vrij voor een zwak rapport op vrijdag", voorspelt marktanalist Naeem Aslam van ThinkMarkets. "Het PMI-rapport voor de dienstensector dat donderdag verschijnt, wordt ook interessant", volgens Aslam.

De euro verhandelde woensdagavond 0,3 procent hoger op 1,0959 dollar. 

De olieprijs is woensdag verder gedaald. Op een settlement van 52,64 dollar, werd een vat West Texas Intermediate 0,98 dollar of 1,8 procent minder waard. 

Volgens marktanalist Phil Flynn van Price Futures Group voorspellen de recente macro-economische data weinig goeds voor de wereldeconomie en in het verlengde daarvan dus ook de vraag naar olie. Een zwak Amerikaans olievoorradenrapport versterkte het negatieve sentiment, aldus Flynn. 

Woensdag maakte de Energy Information Administration bekend dat de olievoorraden vorige week met 3,1 miljoen vaten zijn gestegen, waar een gemiddelde stijging met 1,3 miljoen vaten was voorzien.

Bedrijfsnieuws

Dow-zwaargewichten als Intel en VISA stonden woensdag onder druk, met verliezen van meer dan 2 procent.

Walgreen Boots ziet zijn topman vertrekken naar het Britse Tesco. Het aandeel daalde 3,4 procent.

Het Britse gokconcern Flutter, voorheen bekend als Paddy Power Betfair, neemt het Canadese online-gamingbedrijf The Stars Group over en wordt daarmee het grootste online gokbedrijf ter wereld. Het aandeel The Stars Group steeg woensdag liefst 30,1 procent aan de Nasdaq.

Lennar Corp ging 3,9 procent hoger na publicatie van kwartaalcijfers. De nettowinst steeg van 453 miljoen naar 513 miljoen dollar en de nieuwe orders stegen met 9 procent.

Facebook verloor 0,7 procent. Er is scheurvorming in de coalitie die Facebook heeft gesmeed om een mondiaal betaalnetwerk op te zetten op basis van een nieuwe cryptomunt genaamd Libra. Visa, Mastercard en andere financiële partners in het project overwegen zich terug te trekken na kritiek van Amerikaanse en Europese overheidsfunctionarissen, meldde The Wall Street Journal. Ook was er aandacht voor uitspraken van topman Mark Zuckerberg die intern heeft benadrukt dat zijn bedrijf zich juridisch zal verweren tegen eventuele plannen om de sociale mediareus in stukken te breken.

Johnson & Johnson betaalt 20 miljoen dollar om vervolging te ontlopen voor het mede veroorzaken van massale verslaving aan pijnstillers, de zogenaamde opioïden, in twee gemeentes in Ohio. Er wachten het farmaceutische concern nog honderden vergelijkbare zaken. Het aandeel sloot 1,6 procent in de plus.

De aandelen van brokers blijven onder druk staan, nadat ze dinsdag al kelderden op het nieuws dat Charles Schwab zijn transactiekosten geheel schrapt. TD Ameritrade daalde woensdag 3,3 procent, net als Charles Schwab.

Aandelen van Zendesk verloren 4,0 procent aan waarde na het bekendmaken van een datalek door de softwaremaker.