beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Binnenland

Beursblik: hogere hypotheekmarge pleister voor Nederlandse banken

(ABM FN-Dow Jones) De hogere marge op hypotheken waar Nederlandse banken op hintten bij de halfjaarcijfers, kan in beperkte mate de gevolgen opvangen van een langdurig laag renteklimaat. Dat stelde zakenbank UBS donderdag in een rapport.

De marge op Nederlandse hypotheken stijgt omdat de financieringskosten sneller dalen dan de ontvangen rente. Zakenbank UBS becijferde dat Nederlandse banken op hypotheken met tien jaar vaste rente in het derde kwartaal een marge van 1,9 tot 2,2 procent haalden, afhankelijk van hoe hoog de hypotheek is, ten opzichte van de taxatiewaarde van het pand.

Dat is 31 tot 44 basispunten hoger dan de gemiddelde rentemarge sinds november 2015, volgens de database van UBS. Op korte termijn belooft dit betere resultaten dan de aanname van UBS dat de marge op hypotheken gemiddeld met 5 basispunten stijgt.

De afgelopen zes weken, sinds midden augustus, is de hypotheekrente met echter weer met 20 tot 25 basispunten gedaald, door felle concurrentie. De margegroei op nieuwe hypotheken werd daarom 10 basispunten kleiner. 

UBS verwacht dat het margevoordeel verder zal slinken, maar dat er toch langere tijd  iets van blijft hangen. Dit zou ongeveer 10 procent van de kosten van langer lage rente kunnen goedmaken, denken de analisten.

UBS blijft de voorkeur geven aan het aandeel ING boven ABN AMRO en KBC. ING stond donderdag 0,4 procent hoger op 9,14 euro. ABN AMRO steeg 1,5 procent en KBC won 0,8 procent.