Nieuws Binnenland

VEB kritisch over bonus KPN voor vertrekkend CFO - media

(ABM FN-Dow Jones) De gouden handdruk van ruim 6,5 ton die KPN meegeeft aan de vertrekkend CFO Jan Kees de Jager, is volgens belangenbehartiger VEB mogelijk in strijd met de corporate governance code. Dit tekende de Telegraaf op uit de mond van Jasper Jansen, woordvoerder van de VEB.

De bonus van één jaar basissalaris is het maximale voor vertrekkende bestuurders binnen de beloningsregels van KPN, dat zegt hiermee de Nederlandse corporate governance code te volgen.

Jansen van de VEB benadrukte evenwel dat de corporate governance code, een gedragscode voor beursgenoteerde bedrijven, voorschrijft dat een bestuurder die op eigen initiatief opstapt, geen vertrekbonus krijgt. 

Financieel topman Jan Kees de Jager stelt in goed overleg met zijn werkgever te vertrekken om internationale ondernemerskansen na te jagen, aldus de Telegraaf.

“Het vertrek is in goed overleg besloten en daarbij spelen verschillende belangen een rol. Uit dat overleg is gekomen dat er een vergoeding in lijn met ons beloningsbeleid zal worden betaald”, zei een woordvoerder van KPN tegen de krant.

"Door die vergoeding lijkt het alsof de rvc hier op [een vertrek] aanstuurde. Dan hebben aandeelhouders er recht op om dat te weten”, vindt Jansen.