*

Nieuws Binnenland

Weinig verrassende cijfers DSM

dinsdag 8 mei 2018 07:27

Outlook 2018 herhaald.

(ABM FN-Dow Jones) De kwartaalcijfers van DSM waren dinsdag, zoals verwacht, niet erg spannend, nadat het speciaalchemiebedrijf medio april al met gunstige voorlopige cijfers kwam.

CEO Feike Sijbesma zei in een toelichting dat hij "erg tevreden" was dat de sterke onderliggende prestaties doorzetten, met een groei die ruim boven die van de markt ligt.

DSM boekte in de eerste drie maanden van dit jaar een bijna 13 procent hogere omzet van 2.435 miljoen euro. Daarin zit echter een tijdelijk gunstig effect van 220 miljoen euro op de vitamine-activiteiten.

Onderliggend groeide de omzet met 11 procent, terwijl wisselkoerseffecten een negatief effect hadden van 8 procent.

De aangepaste EBITDA van DSM steeg daarbij van 345 miljoen naar 538 miljoen euro, 3 miljoen euro meer dan aanvankelijk gemeld. Onderliggend, dat wil zeggen zonder het tijdelijke vitaminevoordeel van 165 miljoen euro, was dit 373 miljoen euro.

Tegelijk met deze voorlopige cijfers kwam DSM in april ook met een positieve winstwaarschuwing voor heel 2018.

Voor het lopende jaar verwacht DSM een aangepaste EBITDA-groei richting de 25 procent en een daarbij horende hogere ROCE.

Het speciaalchemiebedrijf gaat daarbij uit van een negatieve impact van wisselkoersen van 80 miljoen euro op de aangepaste EBITDA. Daarnaast verwacht de onderneming te profiteren van een "exceptioneel" gunstig prijsklimaat voor vitaminen, hetgeen voor 250 miljoen tot 300 miljoen extra zal bijdragen aan het bedrijfsresultaat.

Analisten reageerden in april verheugd op deze voorlopige kwartaalupdate van DSM, wat leidde tot opwaartse bijstellingen van taxaties en koersen.

Afgelopen week meldde DSM dat het in de tweede helft van 2018 een Chinese fabriek voor vitamines voor een periode van vier maanden zal sluiten om zo een "serie van upgrades" door te kunnen voeren.

Het aandeel DSM sloot maandag een half procent hoger op 86,42 euro.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

May 08, 2018 01:27 ET (05:27 GMT)