*

Nieuws Binnenland

AEX stijgt licht op Hemelvaartsdag

donderdag 10 mei 2018 11:55

AMSTERDAM (AFN) - De Europese beurzen lieten donderdag een gemengd beeld zien. De handel verliep rustig aangezien veel markten gesloten bleven vanwege Hemelvaartsdag. Op het Damrak ging SBM Offshore onderuit nadat de maritiem oliedienstverlener waarschuwde voorlopig geen oplossing te zien voor zijn juridische problemen in Brazilië.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,1 procent hoger op 562,20 punten. Bij de hoofdfondsen noteerde Shell ex-dividend. De MidKap daalde 0,1 procent tot 795,15 punten. Frankfurt steeg 0,5 procent en Parijs bleef onveranderd.

De beurs in Londen zakte 0,2 procent voorafgaand aan het rentebesluit van de Bank of England. In Zweden, Finland, Noorwegen, Denemarken, Zwitserland en Oostenrijk waren de beurzen dicht.

SBM Offshore

SBM Offshore bungelde onderaan de MidKap met een min van ruim 4 procent. Het bedrijf liet in een handelsbericht weten nog altijd in gesprek te zijn met de Braziliaanse autoriteiten over de Petrobras-corruptiezaak. De autoriteiten hebben de zaak formeel heropend nadat een schikking niet werd goedgekeurd. Het is niet duidelijk of er überhaupt een ,,bevredigende oplossing'' komt.

Het kwartaalbericht van Aperam viel wel in goede aarde. De roestvrijstaalmaker was met een winst van bijna 4 procent de grootste stijger bij de middelgrote bedrijven. In de AEX ging informatieleverancier Wolters Kluwer aan kop met een plus van 3,6 procent. Kabel- en telecomconcern Altice klom 0,2 procent na de kwartaalcijfers van zijn Amerikaanse tak Altice USA.

Royal Bank of Scotland (RBS) steeg 4,1 procent in Londen. De Britse bank heeft een voorlopige schikking getroffen met het Amerikaanse ministerie van Justitie rond de verkoop van rommelhypotheken in aanloop naar de financiële crisis. Het schikkingsbedrag van 4,9 miljard dollar viel lager uit dan verwacht.

Euro

BT Group kelderde bijna 8 procent. De Britse telefoonreus schrapt de komende drie jaar circa 13.000 arbeidsplaatsen. De Britse kledingketen Next dikte 6,7 procent aan na een verhoging van de winstverwachting. Het Britse supermarktconcern Morrisons boekte afgelopen kwartaal meer omzet en klom 2,1 procent. In Milaan won UniCredit 2,1 procent. De grootste bank van Italië boekte in het eerste kwartaal meer winst dan verwacht.

De euro was 1,1876 dollar waard, tegen 1,1856 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,7 procent meer op 71,60 dollar. De prijs van Brentolie steeg 0,5 procent tot 77,61 dollar per vat.