*

Nieuws Binnenland

SBM Offshore gebeten hond op kalme beursdag

donderdag 10 mei 2018 17:52

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse beurs is donderdag na een wisselvallige handelssessie met een kleine plus gesloten. De handelsvolumes waren lager dan normaal vanwege Hemelvaartsdag, waarop veel andere Europese markten gesloten bleven. Elders in Europa lieten de beursgraadmeters ook geen grote bewegingen zien. Op het Damrak ging SBM Offshore onderuit na een kwartaalbericht. Cijfers van Aperam vielen juist wel in de smaak.

De toonaangevende AEX-index sloot 0,1 procent hoger op 562,18 punten. Bij de hoofdfondsen noteerde Shell ex-dividend. De MidKap daalde 0,5 procent tot 792,26 punten. Parijs en Frankfurt stegen tot 0,6 procent.

De beurs in Londen steeg 0,8 procent na het rentebesluit van de Bank of England. Het belangrijkste rentetarief en de omvang van het schuldopkoopprogramma bleven ongemoeid. In Zweden, Finland, Noorwegen, Denemarken, Zwitserland en Oostenrijk waren de beurzen dicht.

SBM Offshore

SBM Offshore eindigde stijf onderaan in de MidKap met een min van 5,2 procent. De maritiem oliedienstverlener waarschuwde voorlopig geen oplossing te zien voor zijn juridische problemen in Brazilië rond de Petrobras-corruptiezaak. De autoriteiten hebben de zaak formeel heropend nadat een schikking eerder niet werd goedgekeurd.

Aperam was de grootste stijger bij de middelgrote bedrijven met een winst van 2,4 procent. Een kwartaalbericht van de roestvrijstaalmaker werd goed ontvangen.

Altice

In de AEX eindigde informatieleverancier Wolters Kluwer aan kop met een plus van 3 procent, na het verlies een dag eerder. Kabel- en telecomconcern Altice klom 2,6 procent na de kwartaalcijfers van zijn Amerikaanse tak Altice USA. Aegon zakte in de loop van de middag weg en verloor zonder duidelijke reden 4,1 procent.

Royal Bank of Scotland (RBS) steeg 3,8 procent in Londen. De Britse bank heeft een voorlopige schikking getroffen met het Amerikaanse ministerie van Justitie rond de verkoop van rommelhypotheken in aanloop naar de financiële crisis. Het schikkingsbedrag van 4,9 miljard dollar viel lager uit dan verwacht.

BT Group ging dik 7 procent omlaag. De Britse telefoonreus schrapt de komende drie jaar circa 13.000 arbeidsplaatsen. De Britse kledingketen Next dikte ruim 6 procent aan na een verhoging van de winstverwachting.

De euro was 1,1895 dollar waard, tegen 1,1856 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,1 procent minder op 71,05 dollar. De prijs van Brentolie zakte 0,2 procent tot 77,03 dollar per vat.