*

Nieuws Binnenland

Beursblik: krimp Nederlandse export in maart

woensdag 16 mei 2018 10:48

ABN AMRO ziet de wereldhandel weer aantrekken.

(ABM FN-Dow Jones) De export van de Nederlandse industrie is in maart gekrompen, na een sterke vertraging in de voorgaande twee maanden. Dat bleek woensdag uit een sectorrapport van ABN AMRO.

Het rapport van de bank liet zien dat de export van het Nederlands industrieel product in maart met 2 procent kromp, na een toename met 5 procent in februari en een groei van 8 procent in januari.

Over het kwartaal gemeten daalde de exportgroei naar 3 procent, nadat een jaar eerder nog een piek was bereikt op 15 procent.

De export is een belangrijke aanjager van groei voor de industrie, aldus ABN. De grootste rem in het eerste kwartaal kwam van de export naar gebieden buiten Europa, zoals de VS en Azië.

De bank verwacht dat de groei van de wereldhandel weer zal aantrekken, op basis van sterke Chinese handelscijfers voor april en positieve verwachtingen van nieuwe export-orders. Als een schadelijke handelsoorlog tussen de VS en China uitblijft, verwacht ABN AMRO dat de wereldhandel dit jaar met 4,5 procent groeit.

Dinsdag meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek al dat de Nederlandse economie in het eerste kwartaal met 0,5 procent groeide. De groei van de uitvoer van goederen en diensten halveerde bijna ten opzichte van een kwartaal eerder tot 4 procent. Er werden vooral meer machines en chemische producten uitgevoerd.

Verder maakte het CBS bekend dat de groei van de Nederlandse goederenexport in maart is vertraagd tot 3 procent op jaarbasis. De omstandigheden voor de export in mei zijn dit jaar vermoedelijk minder gunstig dan in maart, omdat de industriële productie in Duitsland minder snel groeide.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

May 16, 2018 04:48 ET (08:48 GMT)