Nieuws Binnenland

Vrachtwagen moet schoner en veiliger

Woensdag 16 mei 2018 18:04

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie gaat voor het eerst beperkingen opleggen aan de CO2-uitstoot van vrachtwagens. Om het aantal verkeersslachtoffers terug te dringen worden fabrikanten daarnaast verplicht trucks zodanig te ontwerpen dat de chauffeur voetgangers of fietsers altijd kan zien. Een aerodynamischer ontwerp zorgt gelijk ook voor minder brandstofverbruik en uitstoot van broeikasgassen.

Vrachtwagens zijn goed voor ruim een vijfde van de uitstoot van CO2 door transport. De emissie moet als het aan de Europese Commissie ligt met 15 procent omlaag in 2025, en met minstens het dubbele in 2030, laten bronnen weten. Die doelen zijn lager dan lidstaten als Nederland en Frankrijk bepleiten. Ook milieuorganisaties en een aantal grote multinationals en vervoerders hadden graag meer ambitie gezien.

De plannen om trucks verkeersveiliger te maken, gaan volgens critici niet ver genoeg. Beter zicht van de chauffeur maakt weliswaar een einde aan de 'dode hoek’, maar volgens de lobbyclub Transport & Environment zouden voor vrachtwagens die veel in de stad rijden strengere regels moeten gelden dan voor de 'snelwegtrucks’. De organisatie roept de lidstaten en het Europees Parlement dan ook op de wetsvoorstellen aan te scherpen.


Reacties

  • Waar maken die Brusselse dictators zich toch druk om, zouden ze enige notie hebben hoeveel miljoen ton Co2 op hawaii de lucht ingaat ? Die uitstoot is er al, zolang de wereld oud is !

    Akka fietje 17 mei 2018 10:13:19 

  

Beurs RSS Feed

Het laatste nieuws als eerste ontvangen kan dankzij de beurs.nl RSS Feed