*

Nieuws Binnenland

HAL werd minder waard in eerste kwartaal

donderdag 17 mei 2018 10:20

Beurswaarde herstelde zich weer aan begin tweede kwartaal.

(ABM FN-Dow Jones) De nettovermogenswaarde van HAL is in het eerste kwartaal van 2018 verder gedaald, door dalende aandelenkoersen, maar herstelde zich in de eerste helft van het tweede kwartaal weer. Dat maakte de beursgenoteerde investeringsmaatschappij donderdag bekend.

De nettovermogenswaarde is gebaseerd op de marktwaarde van de beursgenoteerde ondernemingen en de liquiditeitenportefeuille en de boekwaarde van de niet-beursgenoteerde ondernemingen.

Het cijfer daalde in de eerste drie maanden van het jaar met 774 miljoen euro tot 11,4 miljard euro. Over 2017 daalde de waarde van het fonds ook al met ruim een half miljard euro.

De investeringsmaatschappij haastte zich dan ook om te zeggen dat de waardedaling zich in de eerste helft van het tweede kwartaal alweer heeft hersteld. Tot en met 31 mei steeg de waarde van de belangen in beursgenoteerde ondernemingen en de liquiditeitenportefeuille met 770 miljoen euro.

Optiekwinkels

Een belangrijk deel van de waardedaling kwam voor rekening van het meerderheidsbelang van HAL in GrandVision. Het belang in de uitbater van optiekwinkels daalde van 4,2 miljard euro naar 3,6 miljard euro daalde in het eerste kwartaal. Ook de minderheidsbelangen in Vopak, Boskalis, Safilo en SBM Offshore werden minder waard. De daling bedroeg ongeveer 0,3 miljard euro.

De omzet van de optiekwinkelketens steeg in het eerste kwartaal met 8 procent tot 913 miljoen euro. Afgezien van wisselkoerseffecten steeg de vergelijkbare omzet met ongeveer 2 procent. Het bedrijfsresultaat daalde van 103 naar 99 miljoen euro.

De omzet van de niet-beursgenoteerde ondernemingen steeg met 7 procent naar 549 miljoen euro. De vergelijkbare omzetgroei tegen constante wisselkoersen bedroeg bij dit segment ruim 5 procent.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

May 17, 2018 04:20 ET (08:20 GMT)