Nieuws Binnenland

'Miljarden extra nodig voor infrastructuur'

Donderdag 17 mei 2018 11:31

DEN HAAG (ANP) - De overheid moet de komende jaren miljarden euro's meer investeren in infrastructuur, vindt branchevereniging voor projectontwikkelaars Neprom. De sector wil zelf een miljoen woningen opleveren voor 2030. Om die woningen bereikbaar te houden, wil de branche dat de overheid een extra duit in het zakje doet.

Wegen en openbaar vervoer lopen volgens Neprom vol. Om bestaande en nieuwe wijken niet te laten dichtslibben, schat de organisatie dat de overheid tot 2030 jaarlijks 1 tot 2 miljard euro extra moet uitgeven aan infrastructuur.

Neprom en veertien projectontwikkelaars, bouwbedrijven en beleggers waarschuwen in een nieuw rapport dat het bouwtempo flink omhoog moet. Door bevolkingsgroei en toenemende welvaart neemt de druk op de woningmarkt toe. Om het tekort niet te hard te laten oplopen, zouden daarom binnen twaalf jaar een miljoen nieuwe woningen gereed moeten zijn. Aanvankelijk stond die doelstelling voor 2045 gepland.

200 miljoen investeren

De ondernemers zijn van plan de komende jaren 200 miljard euro te investeren. Dat geld is niet alleen nodig om meer, maar ook duurzamer te bouwen. Zo moeten huizen energieneutraal worden en moet onder meer er meer ruimte voor groen komen in woonwijken.

Er zijn voorlopig nog te weinig bouwlieden die alle projecten kunnen uitvoeren, doordat in de crisisjaren veel werknemers en zelfstandigen uitstroomden. Dat tekort is nog niet ingehaald. Neprom voorziet daarom dat het woningtekort nog tot zeker 2020 aanhoudt.


Reageren

Reacties

  • Als projectontwikkelaars roepen dat er iets nodig is, dan krab ik altijd even achter mijn oren. Natuurlijk moeten er woningen en wegen bijgebouwd worden. Die maatschappelijk behoefte is er. Dan ontstaat er vanzelf een vraag. Zolang dat verlangen in eerste aanleg uit de samenleving zelf voortkomt en ondernemers hierop inspelen, lijkt me dat alleen maar goed voor mens, maatschappij en markt. Of het milieu hier altijd beter van wordt, valt te bezien. De oproep van de bouwers ontstaat niet slechts uit sociale betrokkenheid en bezorgdheid. Er is ook wel degelijk een eigen belang mee gemoeid. Het werken aan woningen en wegen betekent tevens veel bedrijvigheid en handel. Er valt wat te verdienen en, als het even kan, winst te behalen. Dat mag allemaal. Maar het vormt eveneens een belangenafweging tussen diverse waarden. Personen moeten gehuisvest worden. Bewoners dienen hun huis en werk te kunnen bereiken. Niettemin heeft de bevolking net zoveel behoefte aan een leefbare en schone omgeving. Naast meer beton, stenen, staal en asfalt behoren er tevens meer bomen, struiken en gras te komen. Al het gif dat wij, onze apparaten en installaties uitstoten, zal ergens verwerkt en gesaneerd moeten worden. We kunnen niet leven bij brood en beton alleen.

    Paul Plaizier 17 mei 2018 10:33:42 

  

Beurs RSS Feed

Het laatste nieuws als eerste ontvangen kan dankzij de beurs.nl RSS Feed