*

Nieuws Binnenland

NN blijft schaven

donderdag 17 mei 2018 16:30

Integratie Delta Lloyd volgend jaar goeddeels klaar.

(ABM FN-Dow Jones) Nu de integratie met Delta Lloyd sneller en beter gaat dan verwacht, ziet NN Group ruimte voor meer bezuinigingen, onder andere bij het Nederlandse schadebedrijf en de tak vermogensbeheer, waardoor de kosten met nog eens 50 miljoen omlaag kunnen. Dat stelde bestuursvoorzitter Lard Friese van NN Group donderdag in een toelichting op de cijfers over het eerste kwartaal.

Het is te danken aan een combinatie van factoren, zei Friese. Zo blijkt er minder kantooroppervlak nodig, maar ook op het gebied van systemen kunnen de kosten volgens de topman verder omlaag.

Zoals altijd is ook personeelsreductie onderdeel van de integratie, zei de CEO. Inmiddels is het aantal banen al met 900 banen gedaald. Hoeveel banen er nog verder verdwijnen, kon Friese niet zeggen. Ontslagen kunnen in elk geval niet uitgesloten worden.

De verzekeraar verhoogde zijn doelstelling voor de bezuinigingen, ten opzichte van het kostenniveau van 2016, van 350 miljoen tot 400 miljoen voor het einde van 2020. Daarvan is inmiddels 175 miljoen euro gerealiseerd.

In een analistenpresentatie toonde NN de nog te behalen besparingen per bedrijfsonderdeel. Het hoofdkantoor is al over het quotum van 10 procent van de geplande bezuinigingen heen, terwijl de Nederlandse levensverzekeringen en de schadeverzekeraar, die elk zo'n 120 miljoen euro besparingen moeten opbrengen, nog niet op de helft van het beoogde bedrag zitten. De kleinere onderdelen vermogensbeheer, bank en België hebben zelfs nog ongeveer driekwart van de toegewezen bezuinigingen van 120 miljoen euro voor de boeg.

NN Group verwacht dat de integratie van de Nederlandse leven- en schadebedrijven, de twee belangrijkste onderdelen, eind 2019 afgerond zal zijn. In België verhuizen NN en Delta Lloyd eind oktober van dit jaar naar één gebouw en die integratie verloopt daar voorspoedig, meldde NN.

Intussen is NN zowel in Nederland als daarbuiten ook aan het overstappen op de zogeheten 'agile' manier van werken, afgekeken van de grote Amerikaanse internetbedrijven en ook overgenomen door veel andere Nederlandse financiële bedrijven, zoals ING. De verzekeraar zou daardoor sneller en beter kunnen inspelen op de behoeften en verwachtingen van de klant.

Analisten reageerden donderdag positief op het verhoogde kostenbesparingsdoel. Jason Kalamboussis van KBC Securities noemde het "handig" van de verzekeraar om het goede nieuws te brengen in een kwartaal waarin de resultaten tegenvielen door een grote stormschade in Nederland. Tegelijk bewees NN daarmee zijn vermogen om te verrassen en meer te leveren dan het bedrijf heeft beloofd, volgens de analist.

Herwaarderingsronde

Beleggers mochten vooral tevreden zijn over de hogere solvabiliteit. De cruciale ratio, waaruit kan worden afgeleid hoeveel 'overtollig' kapitaal er is om aan aandeelhouders uit te keren, verbeterde onverwacht van 199 naar 213 procent. Dit was te danken aan rentebewegingen op de obligatiemarkt en aan vastgoedbeleggingen, die na een herwaarderingsronde honderden miljoenen euro's meer waard bleken te zijn.

Opvallend genoeg was de verbetering vrijwel geheel toe te schrijven aan Delta Lloyd Leven, waar de solvabiliteit van 153 naar 169 procent steeg. Het vastgoed had hier een wat groter aandeel dan bij de andere onderdelen, meldde NN Group tijdens de analistenpresentatie. Bij de levensverzekeringen van Nationale-Nederlanden bewoog de solvabiliteit nauwelijks in het kwartaal, van 217 naar 219 procent.

De hardnekkig zwakke solvabiliteitspositie van Delta Lloyd, in een zeer uitdagend renteklimaat, was uiteindelijk de reden waarom de Amsterdamse verzekeraar zich noodgedwongen liet overnemen door de grotere rivaal uit Den Haag. Dit potentiële probleem voor de balans van NN lijkt zich inmiddels autonoom te hebben opgelost, dankzij een gunstiger renteklimaat en een betere markt voor commercieel en ander vastgoed.

Analisten waren enthousiast, omdat een sterke solvabiliteit een nieuw aandeleninkoopprogramma dichterbij brengt. Omdat Delta Lloyd Leven eind dit jaar overstapt op een intern rekenmodel, wat voor de overname door NN mislukte, zal het kapitaaloverschot naar verwachting verder stijgen.

Arjan van Veelen van UBS denkt dat NN dit jaar nog een inkoopprogramma van 150 miljoen euro kan aankondigen, bovenop het dividend. De aandeleninkoop zou volgens de analist vervolgens kunnen worden verdubbeld tot 300 miljoen euro per jaar.

Topman Lard Friese van NN Group hield zich donderdag zoals gewoonlijk op de vlakte over een mogelijk nieuw aandeleninkoopprogramma. "We zullen daarover besluiten wanneer dat aan de orde is."

Het aandeel NN steeg donderdag na een lagere opening, maar leverde winst weer in en noteerde in de middaghandel ongeveer 1 procent lager. Ook sectorgenoten Aegon en ASR Nederland verloren terrein.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

May 17, 2018 10:30 ET (14:30 GMT)