Nieuws Binnenland

Verliesbeurt Wall Street na opmerking Trump

Donderdag 17 mei 2018 22:24

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse aandelenbeurzen zijn donderdag met kleine verliezen de handel uitgegaan. Beleggers op Wall Street reageerden op een opmerking van president Donald Trump over China. Hij noemde het Aziatische land ,,erg verwend'' door handel, een gevoelige uitspraak aangezien de Verenigde Staten en China juist hun handelsonderhandelingen weer hebben hervat.

De leidende Dow-Jonesindex sloot 0,2 procent lager op 24.713,98 punten. De brede S&P 500 leverde 0,1 procent in tot 2720,13 punten en technologiegraadmeter Nasdaq verloor 0,2 procent, op 7382,47 punten.

Beleggers schrokken erg van de cijfers van winkelketen J.C Penney, die met dik 12 procent onderuit ging. De retailer heeft zijn winstverwachting voor het hele jaar naar beneden bijgesteld. Ook Children's Place moest het ontgelden, met een min van bijna 8 procent. De keten had afgelopen periode vooral last van het relatief koude weer.

Walmart

Dow-fonds Walmart sloot na een hogere opening uiteindelijk toch 1,9 procent in de min. De onlineverkoop van de winkelgigant is wel flink toegenomen, maar het supermarktconcern voelt op dit vlak de hete adem van webwinkelreus en grote rivaal Amazon (min 0,4 procent) al een tijdje in de nek.

Verder gaf techbedrijf Cisco Systems een kijkje in de boeken. De maker van netwerkapparatuur wist wat betreft zijn belangrijke servicedivisie niet aan de verwachtingen te voldoen en zakte bijna 4 procent.

PayPal

Een opmerkelijke daler was tevens mediaconcern CBS, met een koersverlies van meer dan 4 procent. CBS heeft een rechtszaak verloren van de familie Redstone. Die machtige aandeelhouder dringt tot ergernis van de top van CBS al een tijdje aan op een fusie met branchegenoot Viacom (min 0,4 procent).

PayPal (plus 1,8 procent) stond ook in de belangstelling. Er gaan geruchten dat het techbedrijf met de Zweedse betaalstart-up iZettle praat over een overname ter waarde van meer dan 2 miljard dollar.

Olie

Een vat Amerikaanse olie werd 0,1 procent duurder op 71,56 dollar. De prijs voor Brentolie ging met 0,2 procent omhoog naar 79,44 dollar per vat. Eerder op de dag werd Brent nog een tijdje voor meer dan 80 dollar verhandeld, iets wat lang niet meer was voorgekomen.

De euro was 1,1794 dollar waard, tegen 1,1789 dollar bij slot van de Europese beurzen eerder op de dag.


Reageren

Reacties

  • Gaan ongeremdheid en kortzichtigheid samen? Als we Trump volgen, dan zou je dat bijna gaan denken. Aan de vooravond van een unieke toenadering tot Kim van Noord Korea, gaan ze in Zuid Korea met het Amerikaanse leger militaire oefeningen houden. De tactiek van de soldaat doorkruist de strategie van de diplomaat. Hadden de adviseurs van de transatlantische president hun leider daar niet op kunnen wijzen? Oh nee, want deze raadgevers vormen tegenwoordig een mechanische echoput van de rumoerige roerganger. Als koekoek 1-zang de melodie bepaalt en de maat slaat, dan klinkt de muziek dreunend en treden verdoving en blikbeperking op. Terwijl er ontspanning en versoepeling aan het front in de handelsoorlog met China ontluiken, zaait Trump weer openlijk en onbeheerst twijfel over de haalbaarheid van de doelen in dat prille proces. Het lijkt erop alsof de opperman in het Witte Huis helemaal geen zin heeft in vrede, veiligheid en voorspoed. Hij houdt eerder van provoceren, pijn toevoegen en pokeren. We behoren nog te wachten tot november 2020, voordat de burgers van de VS hem een rode kaart kunnen geven. Dat vergt dus nog twee en half jaar geduld. Tenzij schande & schade, dementie of de dood hem eerder stoppen. Hoe moeten de populatie en de planeet dit overleven? Doorgaan met diep ademhalen en zalig of zonnig zuchten dan maar.

    Paul Plaizier 18 mei 2018 20:05:36
  • Het volstrekt inhoudsloze geleuter over Trump zal nog wel een paar jaar aanhouden. Ik zelf maak me meer zorgen om de incompetentie van de EU leiders en de wegkijkcultuur in de media.

    WH 18 mei 2018 09:46:24 

  

Beurs RSS Feed

Het laatste nieuws als eerste ontvangen kan dankzij de beurs.nl RSS Feed