Nieuws Binnenland

Beschermingswal tegen sancties VS in steigers

Vrijdag 18 mei 2018 11:46

BRUSSEL (ANP) - Europese bedrijven met activiteiten in Iran krijgen bescherming tegen de sancties die de VS hebben aangekondigd na het opzeggen van het nucleaire akkoord met Iran. De Europese Commissie heeft vrijdag het zogenoemde blokkadestatuut geactiveerd. Een eerste stap is een lijst te maken van de sancties die relevant zijn voor Europa.

De verordening verbiedt bedrijven in de EU de sancties na te leven en stelt ze in staat de schade te verhalen. Rechtszaken tegen hen worden er ongeldig mee verklaard. De bedoeling is alles voor 6 augustus gereed te hebben, als de eerste Amerikaanse maatregelen van kracht worden.

Het Europees Parlement en de lidstaten moeten binnen twee maanden formeel groen licht geven, maar de regeringsleiders hebben dat donderdag al gedaan. Het proces kan worden afgeblazen als de politieke omstandigheden veranderen, aldus Brussel.

Verder worden obstakels uit de weg geruimd voor de Europese Investeringsbank om activiteiten in Iran te financieren. Dit kan vooral nuttig zijn voor kleine en middelgrote bedrijven die willen investeren in Iran.


Reageren

Reacties

  • Ach het gaat zoals het gaat, en soms zijn dingen onzeker. Maar wat zeker is kun je maar beter mee bezig zijn, of houden, aandelenbeurzen, of je nu geld daar hebt of niet..

    Ed 18 mei 2018 13:39:39
  • Ik zou maar vast adem halen om met afblazen te beginnen. Bedrijven zouden verboden zijn om niet aan Iran te leveren, door de dictators ? Zal dit het definitieve einde worden van de club ?

    Akka fietje 18 mei 2018 12:05:49 

  

Beurs RSS Feed

Het laatste nieuws als eerste ontvangen kan dankzij de beurs.nl RSS Feed