Nieuws Binnenland

Beursupdate: KPN aan kop in licht hogere AEX

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs koerste woensdagochtend licht hoger. Rond de klok van half 11 won de AEX 0,3 procent op 564,13 punten. 

Vermogensbeheerder André van Eerden van Aberfeld Asset Management sprak van een rustige handelsochtend in afwachting van een nieuwe ronde handelsbesprekingen tussen China en de Verenigde Staten op donderdag. Bovendien staan er morgen ook wat toonaangevende macro-economische cijfers op de agenda, waaronder de Duitse handelsbalans, Britse groeicijfers en Amerikaanse inflatiecijfers. 

Er is veel twijfel ontstaan of de handelsbesprekingen morgen tot iets vruchtbaars zullen leiden. Maandag kondigden de VS sancties aan tegen 28 Chinese bedrijven, die een rol zouden spelen bij de onderdrukking van de Oejgoeren, een moslimminderheid in het noordwesten van China. Ook Chinese hoogwaardigheidsbekleders zouden op de zwarte lijst zijn gezet.

Vanochtend verzocht het Chinese ministerie van Handel met klem de Chinese bedrijven van de zwarte lijst te halen en gaf aan "alle noodzakelijke maatregelen" te treffen om de Chinese belangen te verdedigen. De Chinese overheid dreigde ook met vergeldingsacties tegen de VS. 

Van Eerden merkte verder op dat beleggers vanochtend de eerste bedrijfsresultaten konden verwerken met cijfers over de ordergroei bij Takeaway.com. Volgens de vermogensbeheerder is het aandeel van de maaltijdbezorger afgestraft na de fusieaankondiging met JustEat. "Er zijn shorters actief die de fusie willen frustreren", aldus Van Eerden. 

Op macro-economisch vlak krijgen beleggers vandaag inzicht in de Amerikaanse groothandelsvoorraden over augustus en de wekelijkse olievoorraden. Ook gaat de aandacht naar de notulen van de laatste beleidsvergadering van de Federal Reserve. 

Fed-voorzitter Jerome Powell kondigde dinsdagavond aan weer effecten te gaan opkopen. Volgens Powell moet dit echter "absoluut niet" als een monetaire stimulering (QE) worden gezien. Toch heeft het volgens analist Mike O'Rourke van JonesTrading daar wel veel mee gemeen. Powell zei ook dat hij geloofde dat de huidige langdurige economische groeiperiode nog wat langer zou kunnen worden uitgerekt, maar dat dit ook onzekerheden met zich meebrengt.

De euro/dollar noteerde op 1,0979. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0955 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog 1,0948 op de borden. De olieprijzen koersten licht lager. 

Stijgers en dalers

Onder de hoofdfondsen steeg Takeaway.com met 0,4 procent, nadat het een ordergroei rapporteerde van 87 procent in het derde kwartaal. JPMorgan Cazenove sprak van een "korte, maar krachtige" update, terwijl ING de groeicijfers conform verwachting noemde. Belangrijker voor de toekomstige groei is ING dat de onderliggende klantenaanwas "zeer sterk" bleef. Cadian Capital Management heeft een eerste belang in Takeaway.com gemeld van 3,07 procent.

KPN steeg met 2,4 procent.

Adyen gaf juist 1,4 procent prijs en Wolters Kluwer leverde 0,2 procent in.

In de AMX won SBM Offshore 0,8 procent. De Schiedamse dienstverlener aan de olie- en gassector kreeg een bericht van de federale rechtbank dat de corruptiezaak in Brazilië formeel afgerond is. Onder deze overeenkomst betaalt SBM eenmalig 200 miljoen Braziliaanse reaal, omgerekend krap 44,6 miljoen euro, aan Petrobras.

PostNL steeg met 1,5 procent. De analisten van Berenberg zien in PostNL het goedkoopste Europese postbedrijf. Wel stelden de analisten dat een bepaalde korting op de koers gerechtvaardigd is door de onzekerheid over het dividend. Berenberg handhaafde vanochtend het koopadvies met een koersdoel van 2,65 euro. Air France-KLM won 2,5 procent.

Fugro daalde met 1,9 procent. 

Onder de kleinere aandelen won Acomo 3,1 procent, maar verloor Pharming 1,5 procent. 

Lokaal viel de koersdaling van Curetis op. Het aandeel verloor 8,1 procent.