Nieuws Binnenland

Aanhoudende krimp mondiaal luchtvrachtvervoer

(ABM FN-Dow Jones) Het mondiale luchtvrachtvervoer is in augustus opnieuw gekrompen. Dit bleek woensdag uit cijfers van de internationale brancheorganisatie IATA.

Het luchtvrachtvervoer, gemeten naar tonnage en aantal kilometers, noteerde een daling van 3,9 procent op jaarbasis. Dat was slechter dan de krimp van 3,2 procent in juli.

Inmiddels daalt het vervoer al 10 maanden op rij.

De capaciteit steeg in augustus op jaarbasis met 2,0 procent, waardoor de beladingsgraad afnam met 2,7 procentpunt naar 44,6 procent. De capaciteitsgroei is nu al 16 maanden op rij sterker dan de groei van de vraag.

"De impact van de Amerikaans-Chinese handelsoorlog op het luchtvrachtvervoer was in augustus het duidelijkst", zei directeur Alexandre de Juniac van IATA in een toelichting. 

Vrachtvervoerders in de meeste regio's kampten met krimp, met uitzondering van Afrika en Latijns-Amerika. In Europa was de krimp 3,3 procent en in Noord-Amerika 2,4 procent. Azië en het Midden-Oosten zagen het luchtvrachtvervoer terugvallen met respectievelijk 5,0 en 6,7 procent.