Nieuws Binnenland

Fed bezorgder over economie

(ABM FN-Dow Jones) De Federal Reserve waren vorige maand in toenemende mate bezorgd over de impact van de mondiale groeivertraging en de onzekerheid rond het Amerikaans-Chinese handelsconflict op de economie in de Verenigde Staten, toen ze besloten de belangrijkste rente te verlagen. Dit bleek woensdagavond uit de notulen van de vergadering op 17 en 18 september.

Fed-bestuurders uitten in de verslaglegging hun zorgen dat de zwakte in bedrijfsinvesteringen, op handelsgebied en binnen de maakindustrie de consumentenbestedingen zouden uithollen. Consumentenbestedingen waren de afgelopen jaren de groeimotor voor de Amerikaanse economie. Verder waren enkele leden van het beleidscomité bezorgd over de toenemende kans op een recessie op de middellange termijn. 

Tijdens de beleidsvergadering besloten de Fed-bestuurders de federal funds rate met een kwartje te verlagen naar een bandbreedte van 1,75 tot 2,00 procent. 

De notulen die woensdagavond werden vrijgegeven, bieden geen nieuw inzicht in toekomstige renteverlagingen en Fed-bestuurders lijken vooralsnog terughoudend om daar duidelijkheid over te scheppen. 

Zwakke economische data over de Amerikaanse maakindustrie en dienstensector, hebben er de afgelopen weken voor gezorgd dat de verwachtingen voor het komende rentebesluit van de centrale bank hooggespannen zijn. Ruim 80 procent van de markt rekent op wederom een renteverlaging met 25 basispunten, wanneer de Fed eind oktober zijn rentebesluit bekendmaakt.

Fed-bestuurders, inclusief voorzitter Jerome Powell, hebben die verwachting tot nu toe niet weerlegd. Dinsdag zei Powell bovendien dat de Fed spoedig begint met het uitbreiden van zijn balans, iets dat veel lijkt op een nieuwe ronde QE, hoewel de Fed het zelf niet zo wil noemen. 

Een aantal Fed-officials wees in de notulen van de septembervergadering op de hoge marktverwachtingen die niet in lijn lijken met de rente-outlook van de centrale bank. Zij achtten het dan ook nodig dat de Fed meer duidelijkheid schept over wanneer het stopt met het verlagen van de rente. 

De Fed maakt op 30 oktober zijn volgende rentebesluit bekend. Volgende week woensdag geeft het zijn Beige Book vrij, dat geldt als leidraad voor dat besluit.