beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Binnenland

Europese beurzen openen in het groen

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen koersen donderdag af op een iets hogere opening.

IG Markets voorziet een openingswinst van 6 punten voor de Duitse DAX, een plus van 12 punten voor de Franse CAC 40 en een stijging van 2 punten voor de Britse FTSE 100.

Veel aandacht zal uitgaan naar de ontwikkelingen rond de nieuwe handelsbesprekingen tussen de Verenigde Staten en China, die donderdag starten in Washington. Verder geeft de Europese Centrale Bank de notulen vrij van de meest recente beleidsvergadering.

"Het nieuws uit China legt een redelijk optimistisch fundament voor de handelsbesprekingen die donderdag starten", aldus marktanalist David Madden van CMC Markets. De marktanalist houdt wel een slag om de arm want Beijing lijkt geen toezeggingen te willen doen over belangrijke kwesties, zoals overheidssubsidies.

De aandelenmarkten in Europa zijn woensdag hoger geëindigd in aanloop naar de nieuwe ronde Amerikaans-Chinese handelsbesprekingen. Er was ook aandacht voor de laatste Breit-ontwikkelingen.

Met nog iets meer dan drie weken tot de Brexit-deadline en in aanloop naar een Europese top over de kwestie eind volgende week, meldde The Times dat de Europese Unie bereid is het Verenigd Koninkrijk en premier Boris Johnson een handreiking te doen ten aanzien van de zogeheten backstop, een oplossing voor het Noord-Ierse grensprobleem.

EU-onderhandelaar Michel Barnier noemde de voorstellen die Johnson heeft gedaan niet acceptabel, maar ziet wel goede wil aan beide kanten.

Bedrijfsnieuws

Financials noteerden woensdag verdeeld. Deutsche Bank en Commerzbank leverden 0,2 procent in en ING Groep verloor 0,1 procent.  BNP Paribas sloot echter 0,4 procent hoger, Santander steeg 0,7 procent en Barclays eindigde 0,8 procent in de plus.

Het beeld bij energie- en mijnbouwaandelen was ook verdeeld. BP en Total stegen 0,9 procent. Royal Dutch Shell verloor 0,3 procent. Verder won Anglo American 1,9 procent maar leverde Rio Tinto 0,2 procent in.

Takeaway.com steeg 2 procent in Amsterdam, nadat de maaltijdbezorger een ordergroei rapporteerde van 87 procent in het derde kwartaal. JPMorgan Cazenove sprak van een "korte, maar krachtige" update, terwijl ING de groeicijfers conform verwachting noemde. Takeaway liet verder weten dat het de fusie met Just Eat tegen het einde van het jaar wil afronden. Just Eat sloot in Londen een procent in het groen.

GVC Holdings steeg 5,2 procent. Het platform voor sportweddenschappen en gaming verhoogde zijn outlook.

Euro STOXX 50         3.462,11 (+0,9%)
STOXX Europe 600        380,30 (+0,4%)
DAX                  12.094,26 (+1,0%)
CAC 40                5.499,14 (+0,8%)
FTSE 100              7.166,50 (+0,3%)
SMI                   9.830,05 (+0,3%)
AEX                     565,75 (+0,5%)
BEL 20                3.607,55 (+0,4%)
FTSE MIB             21.553,64 (+0,6%)
IBEX 35               8.991,90 (+0,6%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent donderdag naar verwachting in het rood.

Wall Street is woensdag nog hoger gesloten. Er was vooral aandacht voor de aanstaande handelsbesprekingen tussen de Verenigde Staten en China. In aanloop naar de gesprekken in Washington heerst optimisme over een gedeeltelijke handelsdeal, iets waar beide landen voor open staan. Zo zou Beijing meer Amerikaanse agrarische producten willen importeren, mits Washington afziet van verdere importsancties, die gepland staan voor oktober en december.

"Er is de hoop dat de uitkomst ditmaal anders zal zijn", volgens marktstrateeg Kim Forrest van Bokeh Capital Management. "Beide partijen weten dat er iets moet gebeuren."

De onderliggende relatie is evenwel breekbaar, nadat de Amerikaanse regering dinsdag nog inreisbeperkingen aankondigde voor Chinese regeringsleiders en hoge functionarissen in de Communistische partij, die betrokken zouden zijn bij de onderdrukking van Oejgoeren en andere moslimminderheden in de Chinese provincie Xinjang. Eerder deze week werden ook al 28 Chinese bedrijven op een zwarte lijst geplaatst om die reden. Volgens Reuters wil de Chinese regering nu ook ook inreisbeperkingen voor Amerikanen instellen.

"We roepen de VS dringend op om direct te stoppen met het doen van onverantwoordelijke uitspraken over de kwestie Xinjiang", zei het Chinese ministerie van handel in een reactie. Beijing wil dat de VS stopt met zijn inmenging in de Chinese binnenlandse politiek.

Beleidsmakers van de Federal Reserve waren vorige maand in toenemende mate bezorgd over de impact van de mondiale groeivertraging en de onzekerheid rond het Amerikaans-Chinese handelsconflict op de economie in de VS, toen ze besloten de belangrijkste rente te verlagen naar een bandbreedte van 1,75 tot 2,00 procent. Dit bleek woensdagavond uit de notulen van de vergadering op 17 en 18 september.

De notulen boden geen nieuw inzicht in toekomstige renteverlagingen. Ruim 80 procent van de markt rekent inmiddels wel op wederom een renteverlaging met 25 basispunten bij het rentebesluit later deze maand.

Opvallend was dat een aantal Fed-officials in de notulen van de septembervergadering wees op de hoge marktverwachtingen die niet in lijn lijken met de rente-outlook van de centrale bank. Zij achtten het dan ook nodig dat de Fed meer duidelijkheid schept over wanneer het stopt met het verlagen van de rente.

Fed-voorzitter Jerome Powell zei woensdag tijdens een Fed-event dat de voornaamste taak van de centrale bank is om de Amerikaanse economie te ondersteunen. Dinsdag herhaalde Powell dat de Fed van plan is zijn balans te laten groeien "om een passend niveau van reserves te handhaven." Dit zou niet hetzelfde zijn als de grootschalige opkoopprogramma's van de centrale bank na de financiële crisis, aldus Powell.

"Hoe de Fed het wil noemen is niet zo belangrijk. Waar nu over wordt besproken, is precies hoe QE er ooit uitzag. Het opkopen van effecten en het vergroten van de liquiditeit is monetaire verruiming", volgens marktstrateeg Yousef Abbasi.

Op macro-economisch vlak werd woensdag bekend dat de Amerikaanse groothandelsvoorraden in augustus met 0,2 procent zijn gestegen, waar een toename met 0,4 procent was voorzien. Het aantal openstaande vacatures in de VS daalde in dezelfde maand licht.

Na een verdere stijging van de Amerikaanse olievoorraden, werd een vat olie woensdag 0,1 procent goedkoper.
 
Bedrijfsnieuws

American Airlines steeg 3,1 procent. De luchtvaartmaatschappij verwacht dat zijn Boeing 737 MAX toestellen tot zeker januari aan de grond blijven. Dat had in het derde kwartaal een impact van 140 miljoen dollar. Voor het derde kwartaal voorspelt het luchtvaartconcern een omzetgroei van 1,5 tot 2,5 procent.

Fitbit sloot 0,3 procent in de plus nadat bekend werd dat de maker van fitness wearables zijn leveringsketen uit China haalt om Amerikaanse importtarieven te ontlopen.

AT&T verkoopt zijn activiteiten in overzeese gebieden Puerto Rico en de Amerikaanse Maagdeneilanden voor bijna 2 miljard dollar aan Liberty Latin America. De opbrengst zal AT&T deels gebruiken om zijn schulden verder af te bouwen. Verder verwacht het concern in het vierde kwartaal een aandelenterugkoopprogramma te starten. Het aandeel steeg 0,2 procent.

Johnson & Johnson daalde 2,0 procent. Het farmacieconcern moet van een jury in Philadelphia 8 miljard dollar betalen aan een man uit Maryland die beweert dat het antipsychose-middel Risperdal borstgroei veroorzaakt heeft in zijn kindertijd en dat de farmaciereus onvoldoende heeft gewaarschuwd voor dat risico. Er zijn meer dan 13.000 juridische zaken met dezelfde claim. De fabrikant zou op de hoogte zijn geweest van het risico.

Levi Strauss heeft in het afgelopen kwartaal iets minder winst geboekt dan een jaar eerder, maar overtrof de winstverwachting wel, en behaalde een hogere omzet. Beleggers waren niet overtuigd, met name vanwege zwakte in thuismarkt VS. Het aandeel verloor woensdag 7,4 procent aan waarde, nadat het dinsdag in de reguliere handel al met ruim 4 procent was gedaald.

Aandelen van James River Group verloren woensdag 22,6 procent aan waarde nadat de verzekeraar bekendmaakte alle polissen stop te zetten die zijn verstrekt aan Raiser, de tak van commerciële voertuigen van Uber. Het aandeel Uber daalde 0,7 procent.

S&P 500 index             2.919,40 (+0,9%)
Dow Jones index          26.346,01 (+0,7%)
Nasdaq Composite          7.903,74 (+1,0%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden donderdag overwegend hoger.

De Japanse machine-orders stegen in augustus met 11,8 procent op maandbasis, na een stijging van slechts 0,1 procent in juli.

Nikkei 225               21.493,51  (+0,2%)
Shanghai Composite       2.930,35 (+0,2%)
Hang Seng                25.729,16 (+0,2%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde donderdagochtend op 1,0983. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag werd de munt verhandeld op 1,0974.

USD/JPY Yen   107,48
EUR/USD Euro  1,0983
EUR/JPY Yen   118,06

MACRO-AGENDA:
06:30 Industriële productie - Augustus (NL)
08:00 Handelsbalans - Augustus (Dld)
08:45 Industriële productie - Augustus (Fra)
10:00 Industriële productie - Augustus (Ita)
10:30 Handelsbalans - Augustus (VK)
10:30 Economische groei - Augustus (VK)
10:30 Industriële productie - Augustus (VK)
13:30 Europese Centrale Bank - Notulen (eur)
14:30 Steunaanvragen - Wekelijks (VS)
14:30 Inflatie - September (VS)
00:00 OPEC - Maandrapport oliemarkt (Oos)
00:00 Handelsbesprekingen tussen VS en China

BEDRIJFSNIEUWS:
- Geen agendapunten