beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Binnenland

Neutrale start AEX voorzien

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat donderdag naar verwachting een vlakke opening tegemoet. Futures op de AEX index wezen een uur voor de beursgong op een onveranderde opening.  Philips waarschuwde voorbeurs voor een lagere margegroei, mede als gevolg van de handelsoorlog.

Beursplein 5 sloot woensdag nog hoger, geholpen door hernieuwd optimisme over een Amerikaans-Chinese handelsakkoord. De AEX koerste 0,4 procent in het groen op 565 punten. De Midkap steeg 0,6 procent.

Beleggers blikten woensdag vooral vooruit naar de handelsbesprekingen tussen de Verenigde Staten en China, die vandaag van start gaan in Washington.

In aanloop naar de gesprekken in Washington heerste optimisme over een gedeeltelijke handelsdeal, iets waar beide landen voor open zouden staan. Zo zou Beijing meer Amerikaanse landbouwproducten willen importeren, mits Washington afziet van verdere importsancties, die gepland staan voor oktober en december.

De New York Times deed daarnaast woensdagavond een duit in het zakje door te melden dat de Amerikaanse president Donald Trump zou overwegen om de sancties tegen Huawei te verzachten.

De South China Morning Post wist vannacht dan weer te melden dat de voorbereidende besprekingen juist niet tot doorbraken hebben geleid, waardoor de hoofdonderhandelingen worden ingekort tot één dag, in plaats van twee dagen.

Aziatische beleggers lijken er vanochtend dan ook nog niet gerust op en de hoofdindices blijven dicht bij huis. De Chinese beurzen winnen enkele tienden van een procent, terwijl Sydney en Seoel lager noteren.

Op Wall Street was het sentiment woensdagavond nog zeer positief en de hoofdgraadmeter S&P 500 index steeg bijna een procent. "Er is de hoop dat de uitkomst [van de handelsbesprekingen] ditmaal anders zal zijn", zei marktstrateeg Kim Forrest van Bokeh Capital Management, naar aanleiding van het handelsverloop in New York. "Beide partijen weten dat er iets moet gebeuren."

De onderliggende relatie is evenwel breekbaar, nadat de Amerikaanse regering dinsdag nog inreisbeperkingen aankondigde voor Chinese regeringsleiders en hoge functionarissen van de Communistische partij, die betrokken zouden zijn bij de onderdrukking van Oejgoeren en andere moslimminderheden in de Chinese provincie Xinjang.

Eerder deze week werden ook al 28 Chinese bedrijven en instanties op een zwarte lijst geplaatst om die reden. Volgens Reuters wil de Chinese regering nu ook ook inreisbeperkingen voor Amerikanen instellen.

De Amerikaanse olieprijs sloot woensdag vrijwel onveranderd op 52,59 dollar per vat. Geopolitieke ontwikkelingen zorgden niet voor druk op de olieprijzen. De Turkse lira kwam woensdag wel onder druk ten opzichte van de dollar en de euro, nadat Turkije een militaire operatie startte in het noorden van Syrië. De beurs in Istanboel sloot woensdag ruim 2 procent in de min.

Het muntpaar euro/dollar noteerde vanochtend stabiel op 1,0985.

Bedrijfsnieuws

Philips boekte in het derde kwartaal van dit jaar meer omzet, maar verwacht dit jaar wel dat de margegroei beduidend lager zal uitvallen dan gedacht. CEO Frans van Houten sprak van een "goed groeimomentum in alle divisies", maar sprak wel teleurstelling uit over de margedaling bij Connected Care. Volgens de topman had dit te maken met onder meer importheffingen en de productmix.  

Het gemiddelde dagelijkse handelsvolume op Euronext van aandelen, obligaties en warrants noteerde in september op jaarbasis 6,3 procent lager op 8.732 miljoen euro. Vergeleken met de voorgaande maand lag het volume overigens wel 10,2 procent hoger.

Betaalplatform Adyen gaat een samenwerking aan met PatPat, een online platform voor kinderkleding en kleding voor aanstaande moeders.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 won woensdag 0,9 procent op 2.919,40 punten, de Dow Jones index steeg 0,7 procent tot 26.346,01 punten en de Nasdaq eindigde 1,0 procent in het groen op 7.903,74 punten.