Nieuws Binnenland

Hoge vraagprijzen remmen woningverkoop

(ABM FN-Dow Jones) Het aantal woningverkopen is in het derde kwartaal gestabiliseerd, omdat er minder woningen te koop werden gezet terwijl de vraagprijzen sterk stegen. Dat blijkt donderdag uit een rapport van de Nederlandse Vereniging van Makelaars.

In het derde kwartaal werden 36.400 woningen verkocht door NVM-makelaars, wat 1 procent meer is dan een jaar eerder. 

Er werden 5 procent minder bestaande woningen te koop gezet dan een jaar eerder. Dit is een terugval na een goed aanbod in het tweede kwartaal, stelde de NVM. Het aantal nieuwbouwwoningen bleef ongeveer gelijk. 

Van de woningen die in het tweede kwartaal nieuw werden aangeboden, werd 73 procent binnen 90 dagen verkocht. Dit was een lichte verbetering van de verkoopbaarheid.

Hogere prijzen

Volgens de NVM werden er minder nieuwbouwwoningen verkocht zijn als gevolg van de hoge prijzen. De prijs van verkochte nieuwbouwwoningen steeg met 14 procent tot 381.000 euro. Daarmee stijgen de prijzen van nieuwbouwwoningen twee keer zo hard als de gemiddelde verkoopprijs van bestaande en nieuwe woningen samen. De gemiddelde prijsstijging was 7,2 procent, tot 313.000 euro.

De gemiddelde vraagprijs van de te koop staande woningen steeg met 9,5 procent tot 442.000 euro. Ongeveer 40 procent van de woningen werd bovendien boven de vraagprijs verkocht, meldde de NVM.

De hogere prijs van nieuwbouwwoningen hangt samen met de duurzaamheidsklasse. "Nieuwe woningen zijn per definitie duurzamer dan oudere woningen", aldus de NVM. Jongeren, die minder geld hebben, kopen daardoor bij voorkeur minder duurzame, goedkopere woningen.

Ook de inhaligheid van gemeenten speelt een rol in de hogere prijzen volgens de NVM. "Gemeenten maken winst op de grond, waarmee ze vervolgens de begroting voeden en dat is natuurlijk goed. Echter, wanneer de grond zo duur wordt dat de woningen niet meer verkocht worden, dan droogt deze inkomstenbron langzaam op."