beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Binnenland

Europese beurzen licht hoger rond middaguur

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen noteerden donderdag overwegend licht hoger in afwachting van nieuwe ontwikkelingen op en rondom de te hervatten handelsbesprekingen tussen China en de Verenigde Staten. 

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index noteerde donderdag rond het middaguur een stijging van 0,1 procent op 379 punten. De Duitse DAX liet een plusje zien van nog geen 0,1 procent naar 12.103,70 punten. De Franse CAC 40 noteerde een winst zien van 0,3 procent met een stand van 5.517,69 punten. De Britse FTSE zakte  donderdag 0,3 procent naar 7.159,88 punten.

Naast de handelsbesprekingen kijkt de markt vandaag met name uit naar de Amerikaanse consumentenprijzen die vanmiddag over september naar buiten worden gebracht. Deze kunnen de verwachtingen omtrent het rentebeleid van de Federal Reserve verder aanscherpen. Algemeen wordt nu uitgegaan van een renteverlaging bij de volgende beleidsvergadering.

De Duitse handelsbalans over augustus liet op jaarbasis een gedaalde export en import zien, waar in juli zich nu juist een herstel aftekende.

De industriële productie van Frankrijk over augustus daalde met 0,9 procent. Er was een stijging met 0,2 procent voorzien.

Er kwamen donderdagochtend verder drie Britse cijfers uit, namelijk de industriële productie, de handelsbalans en de economische groei, alle drie over augustus. De industriële productie daalde op maandbasis met 0,6 procent en dat was meer dan verwacht. De Britse economie liet in de drie maanden tot en met augustus een groei zien van 0,3 procent, waar een plus met 0,1 was verwacht, en de handelsbalans over de drie maanden tot en met augustus rapporteerde een teruggelopen handelstekort.

De Europese Centrale Bank publiceert de notulen van zijn laatste vergadering in de eerste helft van de middag.

In de Verenigde Staten gaat de aandacht vanmiddag uit naar de wekelijkse steunaanvragen voor de week die eindigde op 5 oktober en de consumentenprijzen over september.

De steunaanvragen zijn naar verwachting met 1.000 aanvragen gedaald naar 218.000 stuks. De consumentenprijzen worden verwacht op maandbasis te zijn gestegen met 0,1 procent, gelijk aan de stijging in augustus. Zonder rekening te houden met de volatiele prijzen voor voedsel en energie stijgen de prijzen naar verwachting met 0,2 procent op maandbasis. In augustus bedroeg de kerninflatie op maandbasis met 0,3 procent. Op jaarbasis ligt de verwachte inflatie op 1,8 procent en de verwachte kerninflatie op 2,4 procent tegen respectievelijk 1,7 procent en ook 2,4 procent in augustus.

Vandaag wordt ook het maandelijkse olierapport van de OPEC verwacht.

Toespraken zijn er vandaag van bestuurslid van de Europese Centrale Bank Philip Lane bij een workshop van de CEPR, het Centre of Economic Policy Research.

Lorette Mester, voorzitter van de Federal Reserve van Cleveland geeft een speech op de John Carroll University.  Haar collega van de Fed van Dallas Robert Kaplan neemt deel aan een discussie die is georganiseerd door de Columbia University Graduate School.

Olie noteerde donderdag verdeeld. Een november-future West Texas Intermediate noteerde 0,1 procent in het groen naar 52,62 dollar, terwijl voor een december-future Brent 58,26 dollar werd betaald, een daling van 0,1 procent.

De euro/dollar noteerde op 1,1016. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,0995 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,0974 op de borden.
 
Bedrijfsnieuws

Philips heeft in het derde kwartaal van dit jaar meer omzet geboekt, maar verwacht dit jaar wel dat de margegroei beduidend lager zal uitvallen dan aanvankelijk gedacht. Philips mikt tussen 2017 en 2020 op een vergelijkbare omzetgroei van 4 tot 6 procent per jaar en een verbetering van de EBITA-marge van gemiddeld 100 basispunten per jaar. Voor dit jaar acht Philips een dergelijke margeverbetering niet mogelijk, mede vanwege tegenwind bij Connected Care. Als gevolg zal de aangepaste EBITA-marge dit jaar niet stijgen met 100 basispunten, zoals in de afgelopen drie jaar, maar met 10 tot 20 basispunten. De koers van het aandeel zakte donderdag met 8,5 procent.

Goldman Sachs heeft het koersdoel voor Adyen verhoogd van 800,00 naar 960,00 euro en zette het aandeel op zijn favorietenlijst. De analisten verhoogden hun verwachtingen voor de winst per aandeel in de periode 2019 tot en met 2023 met 11 tot 25 procent, op basis van de sterke groei. De koers van het aandeel Adyen noteerde donderdag 0,9 procent hoger.

LVMH heeft met een autonome omzetstijging van 11 procent de verwachtingen voor het derde kwartaal overtroffen. De koers van het aandeel van het luxegoederenconcern steeg donderdag 4,8 procent.

Credit Suisse verlaagde donderdag het koersdoel voor ArcelorMittal van 29,00 naar 27,00 dollar met handhaving van het advies op Outperform. De koers van het staalconcern steeg donderdag 2,0 procent.

In Londen verloor Barratt Developments 5,1 procent, maar mocht Glencore met 2,9 procent omhoog. Parijs zag Saint-Gobain 2,9 procent aandikken, terwijl onder de aandelen in rood weinig te beleven viel. Frankfurt kende met Linde met een winst van 2,1 procent een aardige uitschieter.

Futures Wall Street

De Amerikaanse beurzen gaan donderdag vermoedelijk een iets lagere opening tegemoet. Futures op de S&P 500 index noteerden 0,1 procent in het rood.

Wall Street is woensdag nog hoger gesloten. De S&P 500 won 0,9 procent op 2.919,40 punten, de Dow Jones index steeg 0,7 procent tot 26.346,01 punten en de Nasdaq eindigde 1,0 procent in het groen op 7.903,74 punten.