Nieuws Binnenland

Kardan krijgt aangepast voorstel voor verkoop Tahal

(ABM FN-Dow Jones) Kardan heeft een aangepast voorstel ontvangen van FIMI Opportunity Funds, voor een investering in zijn bedrijfsonderdeel Tahal, waarbij FIMI de meerderheid van de stemrechten in Tahal zal verwerven.

In het investeringsvoorstel steekt FIMI in eerste instantie 10 miljoen dollar in Tahal, met een optie om in twee jaar tijd nog eens 25 miljoen dollar te investeren.  

In ruil voor de eerste 10 miljoen dollar krijgt FIMI 40 procent van het aandelenkapitaal en 51 procent van de stemrechten. Dat betekent dat Tahal, zoals Kardan dat nu in bezit heeft, wordt gewaardeerd op 15 miljoen dollar.

FIMI Funds krijgt een optie om binnen een jaar na de aanvankelijke transactie zijn investering uit te breiden met 5 miljoen dollar, in ruil voor aandelen, en binnen twee jaar nog eens 20 miljoen dollar te investeren.

Als FIMI Funds Tahal in de toekomst zijn aandelen verkoopt voor meer dan het dubbele van de investering, dan krijgt Kardan of diens schuldeisers tenminste 20 procent van de behaalde winst, tot maximaal 10 miljoen dollar. Als FIMI zijn aandelen voor meer dan 350 procent van het geïnvesteerde bedrag kan verkopen, dan kan daar nog 5 miljoen dollar bijkomen. Bovendien mogen de aandeelhouders van Tahal hun resterende aandelen dan ook tegen diezelfde prijs verkopen.

Het bod moet nog worden goedgekeurd door de obligatiehouders van Kardan. Als zij akkoord gaan, kan de overname binnen 30 dagen worden afgerond.

Kardan probeert Tahal al jaren vergeefs te verkopen, om zijn schuldeisers te kunnen terugbetalen. 

November vorig jaar meldde het bedrijf al dat de verkoopopbrengst van het resterende onderdeel van de Israëlisch investeringsmaatschappij onvoldoende zou zijn om de schulden geheel af te lossen.