beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Binnenland

ECB notulen bevestigen stammenstrijd

(ABM FN-Dow Jones) De laatste notulen van de Europese Centrale Bank laten zien dat er meningsverschillen binnen de centrale bank bestaan over nagenoeg elk onderwerp. Dat stelde ING donderdag in een rapport.

"De ECB lijkt zich midden in een 'War of the Roses' te bevinden", als we mogen afgaan op alle nieuwsberichten, persverklaringen, interviews en geruchten”, stelde econoom Carsten Brzeski van ING. In de Rozenoorlog streden twee families om het Engelse koningschap in de vijftiende eeuw.

De notulen bevestigen de grote verdeeldheid, op bijna alle punten, stelde de econoom.   

Slechts op twee punten waren de bankiers het eens: dat meer versoepeling van het monetaire beleid nodig was en dat overheden, vermoedelijk Duitsland en Nederland, het stokje moeten overnemen met fiscale stimulering.  

Hoe amusant de stammenstrijd ook mag zijn voor de neutrale toeschouwer, volgens Brzeski rust op de nieuwe voorzitter Christine Lagarde een urgente taak om de scheuring repareren, omdat de geloofwaardigheid en effectiviteit van de centrale bank er door wordt aangetast. Zolang dat niet is gebeurd, verwacht ING geen verdere stimuleringsmaatregelen van de ECB, zelfs niet als de economische vooruitzichten verder zouden verslechteren.

De belangrijkste vraag volgens Brzeski is wat dissidente haviken zoals Klaas Knot en Jens Weidmann willen bereiken met hun protest tegen het hernieuwde opkoopprogramma dat er door Mario Draghi werd doorgedrukt.

De econoom vermoedt een hoop frustratie. De kritiek zal het monetaire beleid er immers niet effectiever op maken. Ook zullen de haviken Draghi's koers niet meteen willen omkeren zodra Lagarde aan het roer staat, omdat dat de geloofwaardigheid van de centrale bank te veel zou ondermijnen.

Waarschijnlijk willen ze vooral meer invloed krijgen over de beslissingen van de ECB, nadat Mario Draghi deze besluiten de afgelopen jaren voorkookte met een kleine kring van intimi, vermoedt Brzeski. Ook lijkt men aan te sturen op een strategische evaluatie onder Lagarde, waarbij het inflatiedoel van "minder dan, maar dichtbij 2 procent" zou kunnen worden bijgesteld naar een ruimere doelstelling van bijvoorbeeld 1,5 tot 2,5 procent op de middellange termijn.

Donderdagochtend onthulde dagblad Financial Times nog dat het besluit van de ECB om het opkoopprogramma na negen maanden te herstarten inging tegen het advies van de monetaire beleidscommissie van de centrale bank. Die commissie geloofde niet dat de monetaire verruiming veel zin had, omdat de rente al op ongekend lage niveaus staat.