Nieuws Binnenland

Philips houdt winst AEX in toom

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is donderdag in het groen gesloten. De AEX eindigde 0,5 procent hoger op 568,37 punten.

De winst werd in toom gehouden door Philips, dat met een winstwaarschuwing kwam. "Philips trok de index naar beneden", zei beleggingsadviseur Rein Schutte van Boer & Olij.

Vannacht gingen de Amerikaanse futures nog fors lager, nadat een Chinese krant meldde dat de gesprekken tussen China en de VS slecht verliepen.

De markt herstelde hier vervolgens van, en kreeg een extra duw in de rug na uitspraken van de Amerikaanse president Donald Trump. Hij zal de Chinese vicepremier Liu He vrijdag ontmoeten in het Witte Huis. "Een belangrijke dag van onderhandelingen met China. Zij willen een deal sluiten, maar wil ik dat?", schreef Trump op Twitter.

"Trump stelt gerust, en dan volgt de markt", aldus Schutte. "Nu is het afwachten of er morgen een akkoord wordt gepresenteerd." De beleggingsadviseur kan zich niet voorstellen dat er een omvangrijk akkoord volgt, maar een gedeeltelijke deal met bijvoorbeeld het uitstellen van een verhoging van de Amerikaanse importheffingen en bereidheid van Beijing om meer Amerikaanse landbouwgoederen te kopen, zou volgens Schutte voldoende moeten zijn voor de markt om de stijging een vervolg te geven.

Econoom Bernard Keppenne van CBC Bank is verbaasd over de inhoud van de notulen van de Federal Reserve, gepubliceerd op woensdagavond. Deze "tonen een verdeling onder hun leden die zelden is ervaren en versterken ook een beetje het gevoel dat de Federal Reserve niet alles onder controle heeft, wat op zich niet geruststellend is."

De notulen van de Europese Centrale Bank laten volgens ING ook zien dat de leden van deze centrale bank verdeeld zijn over vrijwel alle onderwerpen. Hoe amusant de stammenstrijd ook mag zijn voor de neutrale toeschouwer, schreef econoom Carsten Brzeski  nu rust op de nieuwe voorzitter Christine Lagarde een urgente taak om de scheuring te repareren, omdat de geloofwaardigheid en effectiviteit van de centrale bank er door wordt aangetast.

Zolang de boel niet is gelijmd, verwacht ING geen verdere stimuleringsmaatregelen van de ECB, zelfs niet als de economische vooruitzichten verder zouden verslechteren.

De euro/dollar werd verhandeld op 1,1017. Olie werd ruim een procent duurder. De OPEC heeft zijn groeiverwachting voor de vraag naar olie in 2019 opnieuw neerwaarts bijgesteld, bleek donderdagmiddag.

Stijgers en dalers

Koploper in de AEX was ArcelorMittal met een koerswinst van 6,2 procent. ING steeg 4,5 procent. Adyen, dat een koopaanbeveling van Goldman Sachs ontving, werd 3,2 procent duurder.

Ook Aegon en NN deden het goed met winsten van 3,4 en 2,2 procent.

De meeste aandacht ging echter uit naar Philips, dat na een winstwaarschuwing 8,8 procent inleverde. Philips denkt niet dat het dit jaar de voorgestelde margegroei zal kunnen halen. In plaats van 1,0 procent zal het vermoedelijk 0,1 of 0,2 procent worden. Vooral tegenwind bij Connected Care is de boosdoener. Berenberg sprak van een tegenvaller, maar denkt ook dat de problemen oplosbaar zijn. UBS wees nog op de meevallende omzetgroei in het derde kwartaal. Toch zoomden beleggers vooral in op de negatieve punten.

Net als in de AEX waren het de staalgerelateerde aandelen die de koppositie namen in de AMX. AMG werd 3,8 procent duurder en Aperam 3,4 procent. In aanloop naar een kwartaalupdate morgen, steeg Fagron 3,7 procent.

Corbion was de grootste daler, met een verlies van 1,1 procent. ASMI daalde 0,4 procent, ondanks een koersdoelverhoging van Kepler Cheuvreux.

In de AScX ging Kendrion 4,6 procent in het groen. Daar stond ForFarmers tegenover met een koersdaling van 1,8 procent.

Tussenstanden Wall Street

De Amerikaanse aandelenmarkten noteerden rond het Europese slot bijna een procent hoger.