beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Binnenland

Europese beurzen hoger door handelshoop

(ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa zijn donderdag hoger geëindigd, in afwachting van de uitkomsten van de onderhandelingen in Washington tussen China en de VS over een handelsakkoord.

De Stoxx Europe 600 index won 0,7 procent op 382,76 punten, de Duitse DAX steeg 0,6 procent tot 12.164,20 punten, de Franse CAC 40 sloot zelfs 1,3 procent in het groen op 5.569,05 punten en de Britse FTSE 100 eindigde 0,3 procent hoger op een slot van 7.186,36 punten.

Vrijdag ontmoeten de Amerikaanse president Donald Trump en de Chinese vicepresident Liu He elkaar.

"De kloof tussen de twee partijen is groot maar de bereidheid om te praten en te onderhandelen geeft de markten hoop", volgens marktanalist David Madden van CMC Markets.

De laatste notulen van de Europese Centrale Bank laten zien dat er meningsverschillen binnen de centrale bank bestaan over nagenoeg elk onderwerp. Na de vergadering in september kondigde de ECB een stevig pakket aan stimuleringsmaatregelen aan.

"De ECB lijkt zich midden in een 'War of the Roses' te bevinden", als we mogen afgaan op alle nieuwsberichten, persverklaringen, interviews en geruchten”, stelde econoom Carsten Brzeski van ING in een analyse.

De notulen bevestigen de grote verdeeldheid, op bijna alle punten, stelde de econoom. Slechts op twee punten waren de bankiers het eens: dat meer versoepeling van het monetaire beleid nodig was en dat overheden, vermoedelijk Duitsland en Nederland, het stokje moeten overnemen met fiscale stimulering.  

Donderdagochtend onthulde dagblad Financial Times al dat het besluit van de ECB om het opkoopprogramma na negen maanden te herstarten inging tegen het advies van de monetaire beleidscommissie van de centrale bank. Die commissie gelooft niet dat de monetaire verruiming veel zin had, omdat de rente al op ongekend lage niveaus staat.

Verder was er op macro-economisch vlak aandacht voor Duitse exportcijfers.

In augustus daalde de uitvoer van Duitse goederen met 3,9 procent op jaarbasis, na een stijging in juli. Ten opzichte van een maand eerder daalde de export met 1,8 procent. Export naar landen in de eurozone slonk met 3,3 procent. Ook de Duitse import daalde op jaarbasis, terwijl op maandbasis sprake was van een lichte toename.

"Er zijn sterke macro-economische data over de maand september nodig om een recessie te voorkomen maar dat lijkt onwaarschijnlijk", zei econoom Carsten Brzeski van ING.

Verder werd bekend dat de industriële productie in Frankrijk in augustus met 0,9 procent is gedaald. Er was een stijging met 0,2 procent voorzien.

Er kwamen donderdagochtend ook drie Britse cijfers uit, namelijk de industriële productie, de handelsbalans en de economische groei, alle drie over augustus.

De industriële productie in het Verenigd Koninkrijk daalde op maandbasis met 0,6 procent waar een kleinere afname was voorzien. De Britse economie liet in de drie maanden tot en met augustus een groei zien van 0,3 procent, maar over de maand augustus alleen was sprake van lichte krimp van 0,1 procent. Verder liep het Britse handelstekort terug.

Het Britse pond werd donderdag een half procent duurder ten opzichte van de euro. De euro/dollar noteerde 0,4 procent hoger op 1,1010.

Olie werd een procent duurder. De OPEC verlaagde in zijn maandrapport opnieuw de groeiverwachting voor de vraag naar olie in 2019.

Bedrijfsnieuws

Philips heeft in het derde kwartaal van dit jaar meer omzet geboekt, maar verwacht wel dat de margegroei dit jaar beduidend lager zal uitvallen dan aanvankelijk gedacht. Philips mikt tussen 2017 en 2020 op een vergelijkbare omzetgroei van 4 tot 6 procent per jaar en een verbetering van de EBITA-marge van gemiddeld 100 basispunten per jaar. Voor dit jaar acht Philips een dergelijke margeverbetering niet mogelijk, onder meer vanwege tegenwind bij Connected Care. Als gevolg zal de aangepaste EBITA-marge dit jaar niet stijgen met 100 basispunten, zoals in de afgelopen drie jaar, maar met 10 tot 20 basispunten. Het aandeel werd 8,8 procent minder waard.

Goldman Sachs verhoogde donderdag het koersdoel voor Adyen van 800,00 naar 960,00 euro en zette het aandeel op zijn favorietenlijst. De analisten verhoogden hun taxaties voor de winst per aandeel in de periode 2019 tot en met 2023 met 11 tot 25 procent, op basis van de sterke groei. Het aandeel Adyen sloot 3,2 procent hoger.

LVMH heeft met een autonome omzetstijging van 11 procent de verwachtingen voor het derde kwartaal overtroffen. Het aandeel van de producent van luxe goederen steeg donderdag 5,6 procent.

Volkswagen heeft in september 10 procent meer auto’s verkocht dan een jaar eerder, toen de verkoop haperde omdat auto's met name in Duitsland eerst nieuwe emissietests moesten ondergaan. Het aandeel steeg 2,5 procent.

Südzucker heeft in het eerste helft van het gebroken boekjaar 2019/2020 de resultaten zien dalen vergeleken met een jaar eerder.  Dit was vooral het gevolg van mindere prestaties bij de suikeractiviteiten. Südzucker bevestigde donderdag wel outlook voor het hele jaar. Het aandeel daalde 13,1 procent.

Credit Suisse verlaagde donderdag het koersdoel voor ArcelorMittal van 29,00 naar 27,00 dollar bij handhaving van het advies op Outperform. De aandelenkoers van het staalconcern steeg donderdag 2,0 procent.

Tussenstanden Wall Street

De Amerikaanse beurzen noteerden rond het slot in Europa circa een procent hoger.