beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Binnenland

Wall Street trekt zich op aan handelsoptimisme

(ABM FN-Dow Jones) Wall Street noteert donderdag met nog een paar uur handel te gaan mooi in het groen. De Dow Jones index stijgt 0,5 procent, de S&P 500 wint 0,6 procent en de Nasdaq staat 0,5 procent in de plus.

Reden voor de positieve stemming is een tweet van de Amerikaanse president Donald Trump, waarin hij aankondigde dat hij vrijdag een ontmoeting heeft met de Chinese vicepremier Liu He. Eerder gingen nog verhalen rond dat de Chinese handelsdelegatie donderdag al weer zou vertrekken uit Washington.

De Verenigde Staten toonden donderdag voorafgaand aan de nieuwe ronde gesprekken goede wil door een aantal speciale licenties af te geven aan Amerikaanse bedrijven waarmee ze zaken kunnen doen met Huawei.

Er is reden voor optimisme volgens vermogensbeheerder Steven Violin van F.L. Putnam Investment Management maar het blijft een achtbaan.

Wanneer de VS en China geen handelsdeal bereiken en volgende week en later ook in december hogere importtarieven gaan gelden op Chinese producten die nog niet worden belast, dan zal dit volgens marktkenners leiden tot een nog scherpere groeivertraging. 

Dit zet extra druk op de Federal Reserve en andere centrale banken om de mondiale groei te ondersteunen. De notulen van de Fed en de ECB tonen de verdeeldheid binnen de beleidscomités waarbij enkele leden van de Fed zelfs vinden dat de markt rekent op teveel monetaire verruiming.

"Zolang de binnenlandse vraag robuust blijft, zal de Fed geen kruit verschieten", denkt marktanalist David Madden van CMC Markets.

Inflatiecijfers uit de VS toonden donderdag een stabiele ontwikkeling in september, op 1,7 procent. De kerninflatie kwam op jaarbasis uit op 2,4 procent. De wekelijkse aanvragen voor een werkloosheidsuitkering daalden met 10.000 tot 210.000 stuks.
 
De euro/dollar noteert donderdag 0,5 procent hoger op 1,1021. Olie wordt ruim een procent duurder. De OPEC verlaagde in zijn maandrapport opnieuw de groeiverwachting voor de vraag naar olie in 2019.

Bedrijfsnieuws

Delta Airlines daalt 2,4 procent. De luchtvaartmaatschappij verdiende in het afgelopen kwartaal 2,31 dollar per aandeel op een 6,5 procent hogere omzet van 12,6 miljard dollar. Daarmee lag de winst hoger dan de 2,26 dollar waarop Wall Street rekende. De omzet was in lijn met de verwachtingen. Maar tegenover die meevallende cijfers gaf Delta Airlines een winstverwachting af die tegenviel. De luchtvaartmaatschappij rekent op een winst per aandeel van 1,20 tot 1,50 dollar voor het vierde kwartaal. Analisten zitten met hun ramingen juist iets hoger.

RA Pharmaceuticals wordt overgenomen door het Belgische UCB voor 2,1 miljard dollar in contanten. Aandeelhouders krijgen 48 dollar per aandeel. Dat is ruim een verdubbeling van de laatste slotkoers van 22,70 dollar. Het aandeel stijgt donderdag liefst 100 procent in waarde tot 45,40 dollar.

Het aandeel Pacific Gas & Electric verliest 5,5 procent aan waarde, na een ongunstige uitspraak van een rechtbank voor het elektriciteitsbedrijf, dat verwikkeld is in een faillissementsprocedure.         

Het aandeel Bed Bath & Beyond heeft de wind donderdag goed in de rug en stijgt 18,7 procent. Woensdagavond kondigde het bedrijf Mark Tritton aan als nieuwe CEO. Hij gaat per 4 november aan de slag en lost Mary Winston af, die de rol ad interim vervulde. Tritton komt over van Target, waar de koers naar een piek steeg de afgelopen periode. Donderdag noteert Target 0,8 procent lager.