beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Binnenland

Olieprijs stijgt

(ABM FN-Dow Jones) De olieprijs is donderdag gestegen. Op een settlement van 53,55 dollar, werd een vat West Iexas Intermediate 0,96 dollar of 1,8 procent meer waard.

Veel aandacht ging donderdag uit naar nieuws rond de handelsbesprekingen tussen de VS en China, als ook het maandrapport van de OPEC. 

"Voor de markt is de uitkomst van de handelsbesprekingen momenteel het allerbelangrijkste en die uitkomst zorgt ofwel voor een explosieve mondiale groei of een diepe recessie", voorspelt marktanalist Phil Flynn van Price Futures Group. Wanneer de economie aantrekt door een (gedeeltelijk) handelsakkoord, zou dit de vraag naar olie ook stimuleren. 

De uitkomst is evenwel moeilijk te voorspellen, schreven analisten van Commerzbank. Mochten de gesprekken stuklopen, dan zullen de olieprijzen vermoedelijk verder dalen vanwege hernieuwde zorgen over de vraag. 

De OPEC verwacht ondertussen dat de vraag naar olie dit jaar minder sterk groeit dan eerder werd voorspeld door het kartel. Dit bleek donderdag uit het maandrapport van het oliekartel over de maand oktober.

Er wordt een groei van de vraag naar olie voorspeld van 0,98 miljoen vaten per dag in 2019. Dat zijn er per dag 40.000 minder dan de voorspelling in september. In 2020 rekent de OPEC op een groei van de oliebehoefte met 1,08 miljoen vaten per dag. Dat is vrijwel gelijk aan de verwachting die het kartel in september uitsprak.

Verder rekent het oliekartel er nu op dat de productie in niet-OPEC landen in 2019 160.000 vaten per dag lager uitkomt dan eerder gedacht, op een totaal van 1,82 miljoen vaten per dag. In 2020 groeit de output in deze landen tot een totaal van 2,20 miljoen per dag. Dat zijn 50.000 vaten per dag minder dan eerder voorzien.

Aan de zijlijn van een conferentie in Londen zei OPEC baas Mohammed Barkindo donderdag dat het kartel en bondgenoten als Rusland niet uitsluiten dat ze in december opnieuw gaan snijden in de productie. Onder het huidige akkoord, dat loopt tot en met maart 2020, produceert de zogeheten OPEC+ 1,2 miljoen vaten per dag minder.

De politieke onrust en aanhoudende protesten in Ecuador spelen momenteel in beperkte mate een rol op de oliemarkt. Staatsoliebedrijf Petroecuador kondigde vanwege de situatie force majeur af. Ecuador exporteerde tot nu toe gemiddeld 392.000 vaten olie per dag in 2019, waarvan bijna de helft naar de westkust van de VS, volgens ING. Daar zouden op korte termijn mogelijk wat tekorten kunnen ontstaan vanwege de ontstane situatie.