beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Binnenland

Europese beurzen openen lager

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen koersen donderdag af op een lagere opening waarbij veel aandacht zal uitgaan naar de tweedaagse Brexit-top in Brussel. Verder verwerken beleggers resultaten van zwaargewichten als Netflix en IBM die woensdag nabeurs de boeken openden.

IG Markets voorziet een openingsverlies van 29 punten voor de Duitse DAX, een min van 10 punten voor de Franse CAC 40 en een daling van 1 punt voor de Britse FTSE 100.

Woensdag werd nog geen akkoord bereikt tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie, maar waren er wel positieve geluiden.

Econoom Peter Dixon van Commerzbank wees erop dat beleggers echter minder vooruitgang zagen dan gehoopt, waardoor de aandelenmarkten in Europa dicht bij huis bleven. Als er al een deal wordt bereikt tussen Londen en Brussel, dan moet het Britse parlement nog akkoord gaan, aldus Dixon.

Op macro-economisch vlak werd woensdag bekend dat de inflatie in de eurozone in september op jaarbasis is uitgekomen op 0,8 procent. Eerder ging men nog uit van 0,9 procent. De Britse consumentenprijzen stegen op jaarbasis in september met 1,7 procent, gelijk aan de stijging in augustus. De Britse producentenprijzen stegen in september op jaarbasis met 1,2 procent tegen 1,7 procent in augustus.
 
Bedrijfsnieuws

ASML heeft in het derde kwartaal aan de eigen verwachtingen voldaan, zoals analisten ook hadden voorzien, en voorziet voor de laatste maanden van 2019 een stevige omzetgroei. Voor de laatst drie maanden van 2019 mikt ASML op een omzet van ongeveer 3,9 miljard euro met een brutomarge van 48 tot 49 procent. Verder merkte ASML op dat het niet verwacht het eerder aangekondigde inkoopprogramma voor 2,5 miljard euro aan eigen aandelen voor het einde van 2019 te kunnen afronden. Op 29 september stond de teller op 1,4 miljard euro. ASML daalde 4,4 procent.

Roche heeft over de eerste drie kwartalen van 2019 meer omzet geboekt en besloot tot een outlookverhoging. De Zwitserse farmaceut verwacht dat de omzetgroei voor 2019 een hoog enkelcijferig percentage zal zijn tegen constante wisselkoersen. Eerder had het bedrijf nog aangegeven uit te gaan van een groei tussen de vijf en negen procent. De aandelenkoers steeg 1,6 procent.

Bayer verwacht dat het aantal claims met betrekking tot bestrijdingsmiddel Roundup aanzienlijk kan stijgen. Dit meldde Bloomberg. De laatste keer dat Bayer een update verstrekte eind juli meldde het concern 18.400 eisers. Later deze maand komt het Duitse chemiebedrijf met de cijfers over het derde kwartaal met naar verwachting de actuele stand van het aantal claims. Het aandeel daalde 0,7 procent.

TomTom ligt op koers om zijn jaardoelen te halen, maar werd in zijn bewoordingen wel iets negatiever over de omzetontwikkeling dit jaar. De navigatiespecialist verwacht dit jaar een omzet te realiseren van "rond" de 700 miljoen euro. Eerder was dit nog "tenminste" 700 miljoen euro. Analisten denken dat deze outlook haalbaar is. Locatietechnologie, dat wil zeggen de divisies Automotive en Enterprise, zal ongeveer 425 miljoen euro bijdragen aan de jaaromzet van TomTom. Dat is 10 miljoen euro minder dan eerder aangegeven. Het aandeel verloor 5,4 procent aan waarde.

Signify neemt de Amerikaanse aanbieder van professionele verlichting Cooper Light Solutions over voor 1,4 miljard dollar in contanten. Het bedrijf verwacht de transactie in het eerste kwartaal van volgend jaar te kunnen afronden, als de autoriteiten ermee akkoord gaan. Het aandeel Signify steeg 2,6 procent.

Euro STOXX 50         3.599,25 (+0,02%)
STOXX Europe 600        393,46 (-0,1%)
DAX                  12.670,11 (+0,3%)
CAC 40                5.696,90 (-0,1%)
FTSE 100              7.167,95 (-0,6%)
SMI                  10.032,49 (-0,2%)
AEX                     576,86 (-0,5%)
BEL 20                3.761,02 (+0,1%)
FTSE MIB             22.428,09 (+0,3%)
IBEX 35               9.386.70 (+0,3%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent donderdag naar verwachting in het rood.

Netflix en IBM openden woensdag na het slot de boeken, net als Alcoa. Netflix zag de aanwas van nieuwe leden flink verbeteren na de dip in het tweede kwartaal en werd nabeurs beloond met een flinke koersstijging. IBM stelde met name teleur met de omzet, waarop het aandeel in de nabeurshandel daalde. 

Aluminiumproducent Alcoa worstelt met lagere prijzen en zal daarom de komende jaren niet-kern activiteiten afstoten. In het derde kwartaal daalde de omzet en liep het verlies op.

Wall Street is woensdag licht lager gesloten. Sinds eind vorige week een zogeheten Fase 1-deal werd bekendgemaakt tussen de Verenigde Staten en China, proberen beleggers duidelijkheid te krijgen over de inhoud van de deal, die pas in november zal worden ondertekend wanneer de Amerikaanse en Chinese leiders Trump en Xi elkaar ontmoeten.

"Tot die tijd kan er nog van alles gebeuren, dus beleggers rekenen zich nog niet rijk", volgens marktanalist David Madden van CMC Markets.

De Amerikaanse president Donald Trump zei woensdag dat China is begonnen met het importeren van Amerikaans agrarische producten.

De relatie tussen de VS en China blijft breekbaar, zeker nu het Huis van Afgevaardigden een reeks wetsvoorstellen heeft goedgekeurd die steun geven aan de demonstranten in Hong Kong. Een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwde de VS zich niet te bemoeien met Chinese aangelegenheden, omdat dit de relaties tussen de twee landen zou kunnen schaden.

Voor de markt is het belangrijk dat het handelspact intact blijft, aldus Jasper Lawler van London Capital Group. Een grotere politieke onzekerheid in Hongkong zou een aanzienlijk neerwaarts risico kunnen opleveren", stelde Lawler.

Beleggers reageerden woensdag niet positief op een onverwachte daling van de Amerikaanse detailhandelsverkopen. Die daalden in september op maandbasis met 0,3 procent, waar een stijging met 0,2 procent werd voorzien.

Volgens marktanalist Madden van CMC is de consument duidelijk voorzichtiger geworden, wat ook door de hoofden van beleggers speelt.

Verder bleven de Amerikaanse bedrijfsvoorraden in augustus stabiel en steeg het vertrouwen onder huizenbouwers in de VS in oktober.

De Amerikaanse economie is sinds begin september slechts in geringe mate gegroeid. Dit bleek woensdagavond uit het Beige Book van de Federal Reserve, dat daarmee iets zwakker was dan de vorige uitgave. "Bedrijven rekenen op een verdere economische expansie maar velen verlaagden hun outlook voor de komende 6 tot 12 maanden", aldus het Beige Book.

Eerder op de dag verklaarde Fed-bestuurder Charles Evans van de Chicago Fed dat hij vooralsnog geen reden ziet voor een derde renteverlaging in 2019, maar dat hij zich ruimdenkend zal opstellen tijdens de beleidsvergadering eind deze maand. Beleggers zijn er nog altijd van overtuigd dat de Fed de rente dan opnieuw verlaagt.

Een vat olie werd woensdag een procent meer waard, in afwachting van het wekelijkse Amerikaanse olievoorradenrapport van EIA. De voorloper van API liet woensdagavond laat een flinke stijging zien.

Bedrijfsnieuws

Bank of America heeft in het derde kwartaal een iets hoger dan verwachte winst geboekt, ondanks een afschrijving van 2 miljard dollar voor een joint venture op het gebied van Merchant Services. De nettowinst daalde door de verliespost van 7,2 miljard naar 5,8 miljard dollar, of 0,56 dollar per aandeel. Analisten rekenden vooraf gemiddeld op een iets sterkere winstdaling tot 0,54 dollar per aandeel. Het aandeel won 1,5 procent.

United Airlines Holdings presenteerde dinsdag nabeurs beter dan verwachte cijfers over het derde kwartaal en verhoogde tevens de outlook voor de rest van het jaar. Het aandeel werd 2,1 procent meer waard.

Abbott Laboratories heeft in het derde kwartaal van dit jaar meer omzet geboekt en de aangepaste winst per aandeel uit zien komen op het punt dat analisten vooraf hadden voorzien. Abbott Labs verhoogde bovendien de outlook voor de aangepaste winst per aandeel naar een bandbreedte van 3,23 dollar tot 3,25 dollar tegen eerder 3,21 dollar tot 3,27 dollar. Het aandeel daalde 0,2 procent.

De Europese Commissie heeft Broadcom gekapitteld. Broadcom is maker van chipsets die bedoeld zijn voor tv set-top boxen en modems. Zes afnemers onderhielden onder condities een exclusieve leveringsrelatie met Broadcom. Het bedrijf moet de geboden voordelen aan deze klanten van de Europese Commissie nu laten varen, omdat het daarmee de concurrentie frustreert. Het aandeel daalde 0,6 procent.

General Motors steeg 1,1 procent. De automaker zou een principeakkoord hebben bereikt met de vakbonden over een nieuwe CAO.

S&P 500 index             2.989,69 (-0,2%)
Dow Jones index          27.001,98 (-0,1%)
Nasdaq Composite          8.124,18 (-0,3%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden donderdag in het groen.

Nikkei 225               22.487,58  (+0,1%)
Shanghai Composite       2.978,85(0,0%)
Hang Seng                26.862,65 (+0,7%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde donderdagochtend op 1,1075. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag werd de munt verhandeld op 1,1076.

USD/JPY Yen   108,73
EUR/USD Euro  1,1075
EUR/JPY Yen   120,42

MACRO-AGENDA:
06:30 Werkloosheid - September (NL)
10:30 Detailhandelsverkopen - September (VK)
11:00 Bouwproductie - Augustus (eur)
14:30 Woningbouw en bouwvergunningen - September (VS)
14:30 Steunaanvragen - Wekelijks (VS)
14:30 Philadelphia Fed index - Oktober (VS)
15:15 Industriële productie - September (VS)
17:00 Olievoorraden - Wekelijks (VS)
00:00 Brexit-top in Brussel

BEDRIJFSNIEUWS:
07:00 Nestle - Cijfers derde kwartaal (Zwi)
07:00 Tele2 - Cijfers derde kwartaal (Zwe)
13:00 Honeywell - Cijfers derde kwartaal (VS)
13:00 Philip Morris - Cijfers derde kwartaal (VS)
13:00 PPG Industries - Cijfers derde kwartaal (VS)
14:00 Morgan Stanley - Cijfers derde kwartaal (VS)

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Aandelenadviezen van IEX.nl

  1. Premium
    Is Just Eat Takeaway ondergewaardeerd? 11 apr | Analyse en Advies
  2. Premium
  3. Premium
  4. Premium
    Vooruitblik eerstekwartaalcijfers ASML 12 apr | Analyse en Advies
  5. Premium

Technische analyses van Tostrams.nl

  1. Premium
    ING nadert koopmoment 16 apr | Lange termijn adviezen
  2. Premium
    KPN nadert weerstandszones, daarna enorme upside 11 apr | Lange termijn adviezen
  3. Premium
    Special: Vier Hollandse achterblijvers 19 apr | Lange termijn adviezen
  4. Premium
  5. Premium