beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Binnenland

KPN dwarsboomt concurrentie in glasvezelsector - media

(ABM FN-Dow Jones) KPN dwarsboomt de glasvezelsector in Nederland, waardoor de snelle aanleg van glasvezel zich niet kan voltrekken. Dit stelt de Autoriteit Consument en Markt volgens Het Financieele Dagblad vrijdag, dat daarbij verwijst naar een marktstudie die vrijdag moet verschijnen.

KPN zou zich volgens de ACM bedienen van trucs. Het bedrijf zet volgens de toezichthouder zijn concurrenten klem door hun businesscase te onttakelen. KPN zou verder onzekerheid zaaien bij potentiële investeerders en financiers door ook in gebieden waar andere partijen al met de aanleg van glasvezel zijn begonnen een aanleg ervan aan te kondigen.

Op plekken waar concurrenten van het bedrijf van plan zijn om glasvezel aan te leggen, ziet de ACM dat KPN vaak direct reageert, waarbij de strategie lijkt te zijn "concurrenten klein te houden, marktaandeel te behouden en het kopernetwerk uit te putten".

Dit werkt volgens de ACM bij investeerders een terughoudendheid in de hand vanwege de risico's die zij hierdoor signaleren.

De ACM stelt in het FD overigens wel dat er geen sprake is van wetsovertreding, maar de waakhond uit wel zijn zorg, vooral over de aanleg van glasvezel in stedelijke gebieden van Nederland. Begin dit jaar waren ongeveer 3,5 miljoen van de 8 miljoen Nederlandse huishoudens aangesloten op glasvezel. Een groot deel van het platteland en dorpen heeft inmiddels glasvezel, maar in de stedelijke gebieden is nog een lange weg te gaan.

Binnen- en buitenlandse partijen zien glasvezel als interessante investering. De aanleg van dit soort internetverbindingen wordt gezien als cruciaal voor de digitalisering van de Nederlandse economie, maar het is ook bijzonder kostbaar en de terugverdienperiode is zeer lang. De aanleg van twee netwerken op één plek is dan ook meestal niet rendabel, stelt de ACM vast op basis van gesprekken met investeerders.

De ACM gaf in de krant vrijdag ook aan dat het geen mogelijkheden heeft om in te grijpen, maar wel hoopt op een gedragsverandering. Partijen die als eerste in een gebied glasvezel willen aanleggen zouden door gemeenten moeten kunnen worden beschermd, zo vindt de ACM. Daarover wil de organisatie in gesprek treden met het ministerie van Economische Zaken en gemeenten. Daarnaast wil de ACM gezamenlijk investeringen stimuleren en de concurrentiestrijd op de markt voor glasvezels beter monitoren.

KPN heeft het FD laten weten het rapport van de ACM eerst te willen bestuderen en pas later te kunnen reageren.