beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Binnenland

Damrak eindigt dichtbij huis ondanks koersval Brunel

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is woensdag lager gesloten, met TomTom en Brunel als meest opvallende dalers.

De AEX-index daalde 0,1 procent op 575,97 punten. De AMX daalde 0,3 procent en de Smallcap-index verloor 1,1 procent, omlaag getrokken door het aandeel Brunel.

De beurs trok aan het einde van de middag wat bij, nadat ook Wall Street wat beter dan verwacht uit de startblokken kwam, zei André van Eerden van Aberfeld Asset Management.

Uiteindelijk sloten de meeste AEX-fondsen in het groen. Naast de teleurstelling over Brunel, dat een winstwaarschuwing gaf vanwege het stopzetten van een Amerikaanse activiteit, lag het aandeel Randstad er opvallend goed bij, zei Van Eerden.

Verder is de beurs in afwachting van de rentevergadering van de Europese Centrale Bank donderdag. Interessant is wat voorzitter Mario Draghi zal zeggen in zijn laatste optreden, nu zijn besluit om opnieuw obligaties op te kopen om de economie te stimuleren door diverse huidige en voormalige centrale bankiers wordt bekritiseerd. Wijzigingen in het monetaire beleid worden niet verwacht na het flinke stimuleringspakket dat in september werd aangekondigd.

De Nederlandse halfgeleiderfondsen hadden niet al te veel last van de tegenvallende verwachtingen die de Amerikaanse chipfabrikant Texas Instruments dinsdagavond afgaf, hoewel dit volgens Van Eerden wel slecht nieuws was voor de sector als geheel.

In economisch nieuws bleek het consumentenvertrouwen in de eurozone in oktober iets te zijn verslechterd van -6,5 naar -7,6, waar analisten -6,8 hadden voorspeld. Het langetermijngemiddelde is -10,7.

Verder bleken de olievoorraden in de VS te zijn gedaald, na vijf weken met stijgingen. De olieprijs steeg tot 1,5 procent.

De euro/dollar noteerde op 1,1119. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1129 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog 1,1141 op de borden.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdfondsen verloor Heineken 3,1 procent na publicatie van de cijfers over het derde kwartaal. Jefferies noemde de cijfers, waarin de brouwer een groeivertraging rapporteerde, weinig verrassend. De lagere winstverwachting van Heineken was in lijn met de consensus voor 2019. ING sprak van meevallende prestaties, vooral in Azië. Volgens vermogensbeheerder Van Eerden doet Heineken het goed, maar is er niet veel uitzicht op enorme groei en is het aandeel momenteel goed gewaardeerd.

AkzoNobel steeg wel na publicatie van de resultaten en wel met 2,0 procent. De omzet en het operationeel resultaat trokken aan in het afgelopen kwartaal. Ook kondigde het bedrijf een aandeleninkoopprogramma aan met een waarde van 500 miljoen euro. KBC Securities sprak van meevallende cijfers, hoewel de kwalitatief wel iets aan de lichte kant was. Ook dit aandeel is volgens Van Eerden goed gewaardeerd.

Takeaway.com won 0,3 procent. De maaltijdbezorger liet weten nog altijd achter de fusieplannen met Just Eat te staan.  

ING sloot 0,2 procent lager. KBC Securities hecht weinig waarde aan het bericht dat een grote aandeelhouder van Bankia zou aansturen op een fusie van de Spaanse bank met ING. Dit past niet in de groeistrategie van ING, dat probeert één enkel wereldwijd IT-platform te creëren. KBC-analist Kalamboussis vermoedt dat Artisan vooral de koers wil opdrijven met het fusie-idee.

In de AMX eindigden Eurocommercial en AMG bovenaan. TomTom droeg de rode lantaarn met een verlies van 5,2 procent en ook Basic-Fit kon met een min van 2,3 procent niet in het groen komen.

Onder de kleinere aandelen won Alfen 1,8 procent, maar leverde Brunel 23 procent in.

Brunel stopt met het onderdeel Brunel Industrial Services in de Amerikaanse staat Texas en neemt daarvoor een last van 8 miljoen euro. Het EBIT-resultaat krijgt een forse knauw en blijft dit jaar steken op 15 tot 20 miljoen euro. Voor KBC was de winstwaarschuwing reden om het koersdoel voor Brunel te verlagen van 14,00 naar 9,50 euro, met behoud van het Houden advies.  "Dat gaat nog heel lang duren", zei Van Eerden over het probleem in de VS. Beleggers zullen zich voorlopig niet aan het aandeel wagen, voorspelde hij.

Het lokaal genoteerde Prosus, dat tracht Takeaway.com af te troeven met een overname van Just Eat, daalde 5,6 procent. Aandeelhouder Aberdeen Standard Investments meldde dat Prosus minstens 20 procent meer moet bieden, wil Aberdeen zijn stukken Just Eat verkopen. Credit Suisse denkt ook dat er nog meer in het vat zit voor Just Eat. Zijn noemen het bod van Takeaway.com mogelijk aantrekkelijker op de lange termijn, hoewel de contanten van Prosus meer zekerheid bieden.
 
Tussenstanden Wall Street

De Amerikaanse beurzen noteerden rond het slot in Europa licht hoger.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Aandelenadviezen van IEX.nl

  1. Premium
    Is Just Eat Takeaway ondergewaardeerd? 11 apr | Analyse en Advies
  2. Premium
  3. Premium
  4. Premium
    Vooruitblik eerstekwartaalcijfers ASML 12 apr | Analyse en Advies
  5. Premium

Technische analyses van Tostrams.nl

  1. Premium
    ING nadert koopmoment 16 apr | Lange termijn adviezen
  2. Premium
    KPN nadert weerstandszones, daarna enorme upside 11 apr | Lange termijn adviezen
  3. Premium
  4. Premium
  5. Premium