beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Binnenland

Flinke winstsprong KPN door verkoop NLDC

(ABM FN-Dow Jones) KPN heeft in het derde kwartaal van 2019 de omzet licht zien dalen, terwijl de winst flink aantrok door de verkoop van dochterbedrijf NLDC. KPN werd wel optimistischer over de ontwikkeling van de vrije kasstroom. Dit bleek vrijdag voorbeurs.

Nieuwbakken CEO Joost Farwerck stelde goede vooruitgang te boeken met de uitvoering van de strategie en sprak van solide resultaten. Wel had KPN te kampen met aanhoudende concurrentie. De integratie van het Telfort-merk en klantmigraties naar het zakelijke segment zullen daarbij een impact hebben op de omzet op de korte tot middellange termijn.  

De halfjaarcijfers werden nog afgeleverd door CEO Maximo Ibarra. Hij is inmiddels vertrokken en zou worden opgevolgd door Dominique Leroy van het Belgische Proximus, maar door mogelijke handel met voorkennis door Leroy ging deze benoeming niet door. Inmiddels is Farwerck benoemd tot topman. Hij werkte al voor KPN als operationeel directeur.

De omzet kwam afgelopen kwartaal uit op 1.372 miljoen euro, waar analisten hadden gerekend op 1.361 miljoen euro, nadat vorig jaar nog een omzet werd behaald van 1.398 miljoen euro.

De aangepaste EBITDA na leases bedroeg 599 miljoen euro, wat meer was dan de analistenverwachting van 589 miljoen euro. In het derde kwartaal van 2018 kwam KPN uit op 582 miljoen euro.

KPN boekte een nettowinst van 314 miljoen euro. Dit was in het derde kwartaal een jaar eerder een winst van 94 miljoen euro. De winstsprong valt vooral te verklaren door de boekwinst van 171 miljoen euro op de verkoop van dochterbedrijf NLDC. Ook kwam er een omzetgerelateerde provisie van 20 miljoen euro binnen het zakelijke segment vrij. Exclusief deze eenmalige posten, zou de nettowinst zijn uitgekomen op 124 miljoen euro. Analisten rekenden op 116 miljoen euro.  

De vrije kasstroom, exclusief het dividend van Telefonica Deutschland, kwam uit op 226 miljoen euro tegenover 231 miljoen euro vorig jaar.

Outlook

KPN mikt voor 2019 op een kleine groei van de aangepaste EBITDA na leases en een vrije kasstroom van minstens 700 miljoen euro. Eerder hield KPN voor dit jaar rekening met een lagere vrije kasstroom dan in 2018. 

KPN mikt onverminderd op een dividend van 12,5 cent per aandeel en wil dit in de komende jaren laten stijgen. De investeringen voor 2019 begroot het telecombedrijf op 1,1 miljard euro.

Voor de periode 2019 tot en met 2021 mikt KPN op een autonome groei.