beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Binnenland

Update: Vopak boekt hoger bedrijfsresultaat

(ABM FN-Dow Jones) Vopak heeft in het derde kwartaal een hoger bedrijfsresultaat geboekt op een licht hogere omzet. Dit bleek maandag na de publicatie van de resultaten over het derde kwartaal van het Nederlandse tankopslagbedrijf.

Druk was er afgelopen kwartaal met name vanwege de conversie in verband met de nieuwe regelgeving van de IMO, de internationale scheepvaartorganisatie, voor de opslag van brandstof met een zwavelgehalte van 0,5 procent. Volgens CFO Gerard Paulides lag het zwaartepunt van de conversie in het derde kwartaal met een effect op de bezettingsgraad van circa 4 tot 5 procent, waarbij de conversie terminal Europoort in Rotterdam inmiddels opgeleverd is en de conversie in Singapore bijna afgerond is.

De bezettingsgraad bedroeg ultimo september 82 procent, tegenover 84 procent eind juni 2019 en 86 procent eind september 2018.

De CFO herhaalde dat het investeringsmomentum voortduurt. Het tankopslagbedrijf zei eerder zich te richten op op 1 tot 3 kansen in industriële terminals en 1 tot 3 investeringsmogelijkheden voor gas in de periode 2019 tot en met 2020. Paulides gaf aan dat dit ook geldt voor de periode na 2020.

In april kondigde Vopak aan overeenstemming te hebben bereikt over de verkoop van terminals in Algeciras, Amsterdam en Hamburg voor 723 miljoen euro. De verkoop van de terminals in Amsterdam en Hamburg zijn inmiddels afgerond, terwijl de verkoop van de terminal in Algericas naar verwachting eind januari afgerond zal worden. De desinvestering levert het concern naar verwachting een boekwinst op van 200 miljoen euro. Paulides zei dan terug te komen op zijn eerdere belofte antwoord te geven op de vraag wat het bedrijf gaat doen met de opbrengst van de desinvestering.  "Een speciaal dividend is een optie, terwijl de inkoop van eigen aandelen minder logisch is", zei de bestuurder eerder.

Vopak boekte in het derde kwartaal van 2019 een bedrijfsresultaat (EBITDA) op basis van de nieuwe boekhoudstandaard IFRS16 , exclusief eenmalige posten, van 202,4 miljoen euro. Volgens de oude boekhoudmethode boekte het Nederlandse tankopslagbedrijf een bedrijfsresultaat, exclusief eenmalige posten van 190,3 miljoen euro, in vergelijking tot 182,7 miljoen euro in dezelfde periode een jaar eerder.

Daarmee presteerde het tankopslagbedrijf onder consensus. Die lag op 209 miljoen euro.

Onder de streep resteerde een nettowinst, inclusief eenmalige posten, van 280,6 miljoen euro. Volgens de oude boekhoudmethode bedroeg de nettowinst 281,0 miljoen euro, tegenover een nettowinst van 36,7 miljoen euro in het derde kwartaal van 2018.

De omzet steeg van 311,4 miljoen euro in het derde kwartaal van 2018 naar 312,4 miljoen euro het afgelopen kwartaal.

De capaciteit bedroeg eind september 2019 35,5 miljoen kubieke meter, tegenover 36,9 miljoen kubieke meter eind juni 2019 en 36,7 miljoen kubieke meter eind september 2018.

Outlook

Paulides herbevestigde de outlook van het tankopslagbedrijf en zei vanwege de capaciteitsuitbreiding en het voortdurende kostenefficiëntieprogramma een "significante" verbetering van het bedrijfsresultaat (EBITDA) te voorzien.

De groei-investeringen bedragen in de periode 2017 tot en met 2019 circa 1 miljard euro.

Vopak herbevestigde te blijven investeren in de groei van zijn wereldwijde terminalportfolio in 2020 en daarna, waarbij de investeringen in 2020 kunnen variëren van 300 tot 500 miljoen euro.

Daarnaast meldde het tankopslagbedrijf dat de doelen met het efficiëncyprogramma gerealiseerd zijn en dat het beoogde kostenniveau van 676 miljoen euro voor 2019 naar verwachting gunstig zal uitvallen.

Het aandeel Vopak noteerde maandag 2,1 procent lager op 48,52 euro.

Update: om toelichting CFO Gerard Paulides toe te voegen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Aandelenadviezen van IEX.nl

  1. Premium
    Is Just Eat Takeaway ondergewaardeerd? 11 apr | Analyse en Advies
  2. Premium
  3. Premium
  4. Premium
    Vooruitblik eerstekwartaalcijfers ASML 12 apr | Analyse en Advies
  5. Premium

Technische analyses van Tostrams.nl

  1. Premium
    ING nadert koopmoment 16 apr | Lange termijn adviezen
  2. Premium
    KPN nadert weerstandszones, daarna enorme upside 11 apr | Lange termijn adviezen
  3. Premium
  4. Premium
  5. Premium