beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Binnenland

Nieuwe jaartop voor AEX

(ABM FN-Dow Jones) De AEX heeft dinsdag een nieuwe jaartop bereikt, geholpen door een positief sentiment en zwaargewichten als Unilever en Shell. Op een slot van 590,65 punten steeg de Amsterdamse hoofdgraadmeter 0,9 procent. De vorige jaartop van ruim 586 punten dateerde uit juli. De index staat inmiddels op het hoogste niveau in 18 jaar.

Voor de AMX restte zelfs een nieuw record, op 884,75 punten.

"Beleggers waren in ieder geval enthousiast over de berichten op het handelsfront", volgens beleggingsspecialist Justin Blekemolen van Lynx.

Amerikaanse en Chinese onderhandelaars overwegen om enkele opgelegde importheffingen in te trekken als onderdeel van een mogelijke handelsdeal. Dit schreef The Wall Street Journal dinsdag op basis van bronnen. Daarnaast maakte de People's Bank of China bekend dat de belangrijkste rente is verlaagd om de financieringskosten voor bedrijven te drukken. Dit moet de Chinese economie stimuleren.

Maandag regende het records voor de Dow Jones, S&P 500 en de Nasdaq. Dinsdag lijkt sprake van een adempauze, iets dat niet zo verrassend is, volgens Blekemolen, wanneer je naar de grafiek kijkt voor de S&P 500. "De opwaartse sprong waarbij een gap is gevormd, lijkt op een zogeheten exhaustion gap. Dit duidt op vermoeidheid in de trend, en kan een adempauze of een correctie inluiden."

Op macro-economisch vlak was er dinsdag aandacht voor de inkoopdata uit de Chinese dienstensector die over de maand oktober een lichte verzwakking lieten zien. In het Verenigd Koninkrijk was in dezelfde maand sprake van een onverwachte verbetering tot 50, precies de grens tussen groei en krimp.

In de Verenigde Staten was het beeld dan weer verdeeld. Zo groeide de activiteit harder in oktober volgens de inkoopmanagersindex van ISM, maar liet die van Markit juist een daling zien tot het laagste niveau in ruim drie jaar.

Toch was het niet alleen slecht nieuws volgens econoom Chris Williamson van Markit, want bedrijven binnen de Amerikaanse dienstensector werden wel positiever over het komende jaar vanwege de afnemende handelsspanningen en monetaire stimulering. "Maar het optimisme ligt nog wel scherp lager dan een jaar geleden", aldus Williamson.

Verder zakte het tekort op de Amerikaanse handelsbalans tussen augustus en september van 55 miljard tot 52,5 miljard dollar. Er was gerekend op een tekort van 52,2 miljard dollar. Daarbij daalde de export met 0,9 procent en de import met 1,7 procent. In september nam het handelstekort met China met 0,9 procent af. De export naar China daalde daarbij met 1 miljard dollar en de import van Chinese goederen met 1,9 miljard dollar.

In de eurozone was het dinsdag op economisch vlak rustig, met alleen de producentenprijzen die over september op maandbasis een lichte stijging vertoonden en op jaarbasis een daling. Woensdag verschijnen inkoopdata over de dienstensector in de eurozone.

Olie noteerde dinsdag ruim een procent hoger. Het oliekartel OPEC verwacht dat de olieproductie de komende vijf jaar verder wordt teruggeschroefd, onder meer om een toename van de Amerikaanse output op te vangen, net als een minder sterke vraag naar olie.

De euro/dollar noteerde rond het Amsterdamse slot op 1,1065. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,1138.

Stijgers en dalers

Zwaargewichten als Unilever, Royal Dutch Shell en ING Groep zorgden er dinsdag voor dat de AEX het beter deed dan omringende beurzen in Europa, met winsten van 0,9 tot 1,7 procent. Ook verzekeraars NN Group, ASR en Aegon deden het goed, en stegen 1,9 tot 2,5 procent.

Onder de hoofdfondsen konden de cijfers van DSM ook op goedkeuring rekenen. De omzet steeg afgelopen kwartaal met 1 procent van 2.265 miljoen naar 2.290 miljoen euro en de aangepaste EBITDA liep op van 406 miljoen naar 426 miljoen euro. KBC Securities sprak van een licht meevallende winstontwikkeling terwijl Morgan Stanley weinig verrassingen zag. Het aandeel steeg 2,2 procent.

ArcelorMittal kon opnieuw profiteren van het positieve sentiment rond de Amerikaans-Chinese handelsbesprekingen, plus het nieuws van maandag dat het staalbedrijf afziet van de overname van de Italiaanse staalfabriek Ilva. Het aandeel steeg 2,2 procent.

De AEX kende dinsdag slechts een handvol dalers. Met een min van 0,8 procent, was Heineken de grootste verliezer.

Eurocommercial voerde dinsdag de Midcap aan, met een winst van 3,5 procent. PostNL, dat maandag nog 4,5 procent lager sloot na het vrijgeven van tegenvallende kwartaalcijfers, wist dinsdag deels te herstellen met een stijging van 2,3 procent.

Air France-KLM kon beleggers nog niet overtuigen met zijn middel langetermijndoelen en leverde 5,7 procent in. Het Frans-Nederlandse luchtvaartconcern wil onder meer weer dividenden gaan uitkeren. De nieuwe doelstellingen kunnen volgens Bank of America Merrill Lynch een ommekeer betekenen, resulterend in margegroei en een groter marktaandeel.

BAM Groep won 1,3 procent. BAM en Heijmans hebben een vergunning aangevraagd bij de Autoriteit Consument & Markt voor de oprichting van een gezamenlijk asfaltbedrijf. Heijmans won 0,7 procent.

Onder de kleinere aandelen won Kendrion 4,0 procent na de cijfers en de aankondiging dat het bedrijf het inkoopprogramma van eigen aandelen stopzet. De tegenwind houdt aan, aldus NIBC, maar de groeivooruitzichten blijven goed. De overname van Intorq gebeurt volgens de analisten tegen een nette prijs.

Accell won 2,4 procent. NIBC verhoogde het koersdoel voor de fietsfabrikant van 26,00 naar 28,00 euro, met een ongewijzigde koopaanbeveling. Vooral de e-bike kan de omzet van Accell aanjagen.

B&S Group verloor 3,4 procent, nadat het aandeel maandag al zes procent daalde na cijfers. Morgan Stanley haalde het aandeel van de kooplijst. Het advies ging naar Gelijkgewogen met een koersdoel van 12,90 euro, van eerder 16,50 euro. Kepler Cheuvreux handhaafde het koopadvies wel, maar verlaagde het koersdoel van 16,50 naar 14,00 euro.

Tussenstanden Wall Street

Rond het sluiten van de Amsterdamse beurs, noteerde Wall Street dicht bij huis. De Dow Jones index noteerde licht boven het recordslot van maandag. 

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Aandelenadviezen van IEX.nl

  1. Premium
  2. Premium
  3. Premium
    Vooruitblik eerstekwartaalcijfers ASML 12 apr | Analyse en Advies
  4. Premium
  5. Premium
    Advieswijziging ASML 23 apr | Analyse en Advies

Technische analyses van Tostrams.nl

  1. Premium
    ING nadert koopmoment 16 apr | Lange termijn adviezen
  2. Premium
    Special: Vier Hollandse achterblijvers 19 apr | Lange termijn adviezen
  3. Premium
  4. Premium
  5. Premium
    Nieuwe uitbraak bij ASR Nederland 22 apr | Lange termijn adviezen