Nieuws Binnenland

Boskalis herhaalt outlook

(ABM FN-Dow Jones) Boskalis heeft conform verwachting van analisten de outlook voor 2019 herhaald, na een goede omzetontwikkeling met een sterke verbetering van het resultaat ten opzichte van het eerste halfjaar. Dit bleek vrijdag voorbeurs uit een kwartaalupdate van de maritieme dienstverlener.

"Het marktbeeld voor de rest van 2019 wijkt niet fundamenteel af van de eerste negen maanden", stelde de onderneming.

Dit betekent dat Boskalis nog altijd rekent op een EBITDA in 2019 gelijk aan het niveau in 2018.

Boskalis ziet een stabiel marktbeeld voor de baggeractiviteiten, en een sterk herstel in de tweede jaarhelft voor Offshore Energy, na een zwakke eerste zes maanden.

Bij Salvage rekent Boskalis op een sterk jaar met goede resultaten uit de lopende werken. 

In het derde kwartaal nam de omzet van Boskalis licht toe ten opzichte van het eerste halfjaar. Het bedrijfsresultaat nam zelfs "fors" toe.

Inmiddels is de orderportefeuille 4,2 miljard groot, een kleine daling ten opzichte van juni. In het derde kwartaal is voor ruim 0,5 miljard euro aan werk aangenomen. Het recent aangenomen grote offshore windproject Changfang & Xidao in Taiwan is hierbij niet inbegrepen.

Voor 2019 wordt verder een investeringsbedrag van ruim 250 miljoen euro verwacht exclusief acquisities. Dit bedrag ligt in lijn met het niveau van de afschrijvingen en zal uit de eigen kasstroom worden gefinancierd, voegde de maritieme dienstverlener hier aan toe.

De netto-schuldpositie van Boskalis is ten opzichte van het eerste halfjaar sterk verbeterd en daarmee wordt "ruimschoots" voldaan aan de convenanten.

Consensus

In een door de maritiem dienstverleners zelf samengestelde consensusverwachting wordt voor 2019 gerekend op een EBITDA van 357 miljoen euro op een omzet van 2.696 miljoen euro. 

Daarbij is de baggerdivisie naar verwachting goed voor een omzet van 1.527 miljoen euro en een bedrijfsresultaat van 253 miljoen euro. De omzet van Offshore Energy bedraagt waarschijnlijk 1.068 miljoen euro met een bedrijfsresultaat van 22 miljoen euro, terwijl de divisie Towage & Salvage naar verwachting een bedrijfsresultaat genereert van 35 miljoen euro op een omzet van 133 miljoen euro.

In 2018 boekte Boskalis een bedrijfsresultaat en omzet van respectievelijk van 354 miljoen euro en  2.570 miljoen euro.