beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Binnenland

Beursupdate: AEX doet stapje terug

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs koerste vrijdagochtend licht lager. Rond de klok van half elf verloor de AEX 0,2 procent op 595,72 punten. 

"De beurzen komen even op adem, na een sterke opwaartse beweging afgelopen week", aldus beleggingsadviseur Rein Schutte van Boer & Olij. Schutte zag bovendien de Amerikaanse futures wat onder druk staan, nadat het intrekken van de Amerikaanse en Chinese importheffingen nog geen gedane zaak blijkt. "Beide partijen lijken het spel nog even vol te willen houden", aldus Schutte. 

De beleggingsadviseur sprak van een mooie week voor de aandelenmarkten. "Dat er even wat gas terug wordt genomen, is dan ook niet vreemd." Schutte zag vooral financials en halfgeleiders wat onder druk staan vrijdag. "Maar deze sectoren hebben het recent goed gedaan."

Schutte vond wel dat de markten erg snel opliepen afgelopen week. "Enkele weken geleden maakten beleggers zich nog zorgen over een recessie en nu lijken deze zorgen ineens verdwenen." Schutte verwacht evenwel geen rechte lijn naar boven in de komende weken. "Er zal nog wel wat terughoudendheid in de markt blijven."

Op macro-economisch vlak liet de Duitse export een onverwacht herstel zien in september. Mogelijk kan een technische recessie wellicht op het nippertje worden voorkomen, aldus ING. 

Het muntpaar euro/dollar koerste op 1,1046, vergelijkbaar met de stand op donderdagavond. De olieprijzen daalden met circa een procent. 

Stijgers en dalers

Onder de hoofdfondsen noteerde Galapagos 0,3 procent hoger. Het biotechbedrijf krijgt net als Altice een plek in de MSCI Global Standard Indexes. Altice won in de AMX 7,9 procent.

ING Groep leverde 0,9 procent in. ASML verloor 1,4 procent en in de AMX waren Besi en ASMI met verliezen van 1,9 tot 3,6 procent de grootste dalers. De Taiwanese chipreus TSMC liet vanochtend weten dat de omzet in oktober minder sterk groeide dan in september. 

In de AMX was Boskalis de positieve uitschieter met 7,3 procent na een kwartaalupdate van de maritieme dienstverlener. Boskalis ziet een stabiel marktbeeld voor de baggeractiviteiten, en een sterk herstel in de tweede jaarhelft voor Offshore Energy, na een zwakke eerste zes maanden. Boskalis presteerde volgens KBC Securities in het derde kwartaal "duidelijk beter" dan in de eerste jaarhelft.

SBM Offshore won 2,2 procent. SBM sleepte een nieuwe opdracht binnen van Exxon Mobil. ING noemde het nieuws positief, maar niet heel verrassend.  

Onder de kleinere bedrijven verloor Kiadis Pharma 2,8 procent. 

Het lokaal genoteerde Euronext verloor 2,5 procent na cijfers. Volgens ING realiseerde Euronext minder omzet dan verwacht, maar werd dit gecompenseerd door kostenverlagingen.