beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Binnenland

Europese beurzen licht lager rond middaguur

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen noteerden vrijdag licht lager na de opgebouwde winsten van de afgelopen dagen die gebaseerd leek op een goede hoop op een eerste akkoord tussen China en de Verenigde Staten dat uiteindelijk tot een slotovereenkomst op handelsgebied moet leiden.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index noteerde vrijdag rond het middaguur een verlies van 0,2 procent op 404,70 punten. De Duitse DAX liet ook een verlies zien van 0,2 procent op 13.260,80 punten. De Franse CAC 40 noteerde ook een daling van 0,2 procent met een stand van 5.878,13 punten. De Britse FTSE daalde vrijdag eveneens 0,2 procent naar 7.384,32 punten.

Marktpartijen zijn nu in afwachting van een reactie uit Washington nu China in elk geval heeft aangegeven dat beide landen het op het vlak van handelstarieven eens zouden zijn  en de Verenigde Staten in december afzien van nieuwe verhogingen en de maatregelen die in september van kracht werden terugdraait.  

Uit de Chinese handelsbalans van oktober bleek vrijdagochtend vroeg weer een afgenomen export. Op jaarbasis daalde deze met 0,9 procent, maar dat was wel minder dan de verwachte daling met 3,1 procent.

Duitsland publiceerde ook zijn handelsbalans over september met een gestegen export en invoer. Die exportcijfers zouden volgens ING wel eens kunnen betekenen dat Duitsland een technische recessie ontloopt.

De industriële productie van Frankrijk over september kwam met een plus van 0,3 procent weer boven water. In augustus daalde de productie ten opzichte van juli met 0,9 procent. Deze plus lag licht onder de prognose.

In de Verenigde Staten is het ook vrijdag relatief rustig met twee cijfers die in de tweede helft van de middag naar buiten komen. Dit zijn de groothandelsvoorraden over september en het voorlopige consumentenvertrouwen over november, zoals dat wordt gemeten door de Universiteit van Michigan.
 
De verwachtingen hiervoor zijn als volgt. De voorraden dalen naar verwachting met 0,3 procent na een stijging met 0,2 procent in augustus. De vertrouwensindex loopt naar verwachting terug van 96,0 naar 95,3.

Verder is er vrijdag een bijeenkomst van de ministers van financiën van de lidstaten van de Europese Unie.

Spreker is vrijdag onder andere de voorzitter van de Federal Reserve van New York John Williams bij een rondetafelbijeenkomst waarin het gaat over de kwetsbaarheden in het mondiale financiële systeem.

De voorzitter van de Fed van San Francisco Mary Daly en Fed-bestuurder Lael Brainard zijn aanwezig voor een spreekbeurt over de economie van klimaatveranderingen.

Olie noteerde vrijdag lager. Een december-future West Texas Intermediate noteerde 1,8 procent in het rood op 56,16 dollar, terwijl voor een januari-future Brent 61,28 dollar werd betaald, een verlies van 1,6 procent.

De euro/dollar noteerde op 1,1045. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,1049 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1046 op de borden.
 
Bedrijfsnieuws

Allianz heeft in het derde kwartaal van 2019 een hogere winst en inkomsten gerapporteerd ten opzichte van een jaar eerder en verwacht aan de bovenkant van de outlook voor 2019 uit te komen. Voor 2019 mikte Allianz op een operationele winst van 11 miljard tot 12 miljard euro. Inmiddels verwacht de verzekeraar aan de bovenkant van deze bandbreedte uit te komen. De koers van het aandeel Allianz noteerde 1,7 procent lager.

Boskalis heeft conform verwachting van analisten de outlook voor 2019 herhaald, na een goede omzetontwikkeling met een sterke verbetering van het resultaat ten opzichte van het eerste halfjaar. Dit betekent dat Boskalis nog altijd rekent op een EBITDA in 2019 gelijk aan het niveau in 2018. In een door de maritiem dienstverleners zelf samengestelde consensusverwachting wordt voor 2019 gerekend op een EBITDA van 357 miljoen euro op een omzet van 2.696 miljoen euro. In 2018 boekte Boskalis een bedrijfsresultaat en omzet van respectievelijk van 354 miljoen euro en  2.570 miljoen euro. De koers van het aandeel Boskalis noteerde in Amsterdam flink in de plus met een koerswinst van 6,6 procent.

Credit Agricole heeft in het derde kwartaal van dit jaar de nettowinst met bijna negen procent zien stijgen, waarmee de verwachtingen van analisten werden overtroffen. De Tier 1-ratio van de bank steeg fractioneel van 11,6 procent in juni tot 11,7 procent in september. De koers van het aandeel noteerde vrijdag 3,0 procent lager.

In Londen waren geen grote uitschieters te ontdekken. Onder de hoofdfondsen noteerde British American Tobacco een koerswinst van 2,1 procent en won Imperial Brands 2,0 procent. Anglo American zakte daar 2,4 procent.

In Frankfurt waren de plussen duidelijk in de minderheid. Van de 30 hoofdfondsen noteerden er 12 winst en dan ook nog in bescheiden mate. Infineon verloor 3,1 procent.

In Parijs kende eenzelfde beeld, maar hier vertoonde het koersenbord geen opmerkelijke verschillen met de slotnoteringen van donderdag.  

Futures Wall Street

De Amerikaanse beurzen gaan dag vermoedelijk een licht lagere opening tegemoet. Futures op de S&P 500 index noteerden 0,1 procent in het rood.

De S&P 500 won donderdag 0,3 procent op 3.085,18 punten, de Dow Jones index steeg 0,7 procent tot 27.674,80 punten en de Nasdaq ging 0,3 procent hoger op een slot van 8.434,52 punten.