beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Binnenland

AEX blijft dicht bij huis

(ABM FN-Dow Jones) De AEX is vrijdag dicht bij huis gebleven. De AEX index daalde 0,1 procent tot 596,50 punten, terwijl de AMX een winst van 0,4 procent liet optekenen en voor de AScX een plus resteerde van 0,3 procent.

De AEX schommelde vrijdag tussen lichte winsten en verliezen.

"Langzaam maar zeker verschuiven de geopolitieke onzekerheden naar de achtergrond. De brexit gaat mogelijk pas vanaf volgende maand na de verkiezingen weer een rol spelen en de ontwikkelingen in de handelsoorlog lijken gunstig te verlopen", zei investmentmanager Simon Wiersma van ING. "Dit betekent niet dat alle problemen uit de wereld zijn", voegde hij toe.

Het optimisme over een handelsdeal tussen de Verenigde Staten en China liep vrijdag toch een kleine deuk op, na berichten dat er geen formeel plan op tafel ligt om de heffingen terug te draaien. "Er zijn geen plannen om de heffingen terug te draaien in ruil voor een zogenaamd fase 1 akkoord", zei één van de bronnen. Trump bevestigde later op de dag via Twitter China nog niet te hebben beloofd om de heffingen in te trekken.

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek bleek dat de Nederlandse industrie in september 1,2 procent meer heeft geproduceerd.

Uit de Chinese handelsbalans van oktober bleek vrijdagochtend vroeg weer een afgenomen export. Op jaarbasis daalde deze met 0,9 procent, maar dat was wel minder dan de verwachte daling met 3,1 procent.

Duitsland publiceerde ook zijn handelsbalans over september met een gestegen export en invoer. Die exportcijfers zouden volgens ING wel eens kunnen betekenen dat Duitsland een technische recessie ontloopt.

De industriële productie van Frankrijk over september kwam met een plus van 0,3 procent weer boven water. In augustus daalde de productie ten opzichte van juli met 0,9 procent. Deze plus lag licht onder de prognose.

Gedurende de tweede helft van de handelsdag kwam uit de Verenigde Staten het nieuws dat de Amerikaanse groothandelsvoorraden in september harder dan verwacht zijn gedaald, terwijl het consumentenvertrouwen in november is gestegen.

De euro/dollar noteerde op 1,1022. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1048 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1049 op de borden.

Olie noteerde vrijdag tot 0,9 procent lager.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 10 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Aalberts met een winst van 1,0 procent, gevolgd door Unilever en Akzo Nobel met winsten van beide 0,8 procent. IMCD was met een verlies van 1,3 procent de sterkste daler.

Galapagos steeg 0,4 procent. Het biotechbedrijf krijgt net als Altice een plek in de MSCI Global Standard Indexes. Altice won in de AMX 5,0 procent.

Heineken steeg 0,1 procent. Degroof Petercam heeft vrijdag het advies voor Heineken verhoogd van Verkopen naar Houden, met een onveranderd koersdoel van 97,00 euro.

ING Groep leverde 1,2 procent in. ASML verloor 0,6 procent en in de AMX waren Besi en ASMI met verliezen van 1,7 tot 2,2 procent de grootste dalers. De Taiwanese chipreus TSMC liet vanochtend weten dat de omzet in oktober minder sterk groeide dan in september.

ArcelorMittal noteerde 0,1 procent lager, nadat Moody's de outlook voor de staalreus verlaagde van stabiel naar negatief.

In de AMX was Boskalis een positieve uitschieter met 3,6 procent na een kwartaalupdate van de maritieme dienstverlener. Boskalis ziet een stabiel marktbeeld voor de baggeractiviteiten, en een sterk herstel in de tweede jaarhelft voor Offshore Energy, na een zwakke eerste zes maanden. Boskalis presteerde volgens KBC Securities in het derde kwartaal "duidelijk beter" dan in de eerste jaarhelft.

Basic-Fit ging in de Midkap aan kop met een winst van 5,7 procent en Corbion won 3,1 procent.

SBM Offshore won 2,0 procent. SBM sleepte een nieuwe opdracht binnen van Exxon Mobil. ING noemde het nieuws positief, maar niet heel verrassend.  

Onder de kleinere bedrijven verloor Kiadis Pharma 3,9 procent.

Sligro won 3,0 procent. ABN AMRO vindt aandeel Sligro weer koopwaardig.

Het lokaal genoteerde Euronext verloor 4,5 procent na cijfers. Volgens ING realiseerde Euronext minder omzet dan verwacht, maar werd dit gecompenseerd door kostenverlagingen.  

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,1 procent lager op 3.081,95 punten. De Dow Jones index daalde 0,3 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,1 procent in het groen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Aandelenadviezen van IEX.nl

  1. Premium
    Is Just Eat Takeaway ondergewaardeerd? 11 apr | Analyse en Advies
  2. Premium
  3. Premium
  4. Premium
    Vooruitblik eerstekwartaalcijfers ASML 12 apr | Analyse en Advies
  5. Premium

Technische analyses van Tostrams.nl

  1. Premium
    KPN nadert weerstandszones, daarna enorme upside 11 apr | Lange termijn adviezen
  2. Premium
    ING nadert koopmoment 16 apr | Lange termijn adviezen
  3. Premium
    Volkswagen neemt de goede afslag 05 apr | Lange termijn adviezen
  4. Premium
  5. Premium