beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Binnenland

AEX start nieuwe week terughoudend

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is de nieuwe week terughoudend gestart. De AEX sloot maandag nagenoeg onveranderd op 596,39 punten en daarmee nipt onder de nieuwe jaartop die vorige week werd bereikt.

"Het volgende koersdoel voor de AEX-index ligt op 609 punten, waar de top van 21 mei 2001 ligt te wachten", aldus beleggingsspecialist Justin Blekemolen van onlinebroker Lynx.

Het optimisme over de vooruitgang die zou worden geboekt in de handelsbesprekingen tussen de Verenigde Staten en China sloeg de afgelopen dagen weer om in twijfel. Berichten dat Beijing en Washington de geldende importtarieven willen terugdraaien, werden door het Witte Huis tegengesproken. Dit weekend herhaalde de Amerikaanse president Donald Trump dat hij nog steeds streeft naar de "juiste" deal. "Anders komt er geen handelsakkoord." Ook zou China volgens hem veel harder een deal nodig hebben dan andersom.

Volgens onlinebroker Lynx zal het optimisme op de markt deze week getest worden door de uitspraken van Trump, maar ook door die van voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve. Powell geeft woensdag voor het Amerikaans Congres tekst en uitleg over de economische outlook van de Fed.

"Bij Trump zal vooral gekeken worden naar de handelsoorlog. Powell kan wellicht de hogere standen op de beurs aangrijpen om nu het aantal renteverlagingen te staken. Een krappe economie en nieuwe records op de beurs zouden redenen kunnen zijn om de rente voorlopig stabiel te houden", aldus Lynx.

Op macro-economisch vlak werd maandag bekend dat de Britse economie in de maand september met 0,1 procent is gekrompen. In het derde kwartaal was er evenwel een groei van 0,3 procent. Dat was echter het traagste groeitempo op jaarbasis in negen jaar. Dit weekend verlaagde Moody's de outlook voor de Britse kredietrating naar negatief vanwege de Brexit-onzekerheid. Het Britse pond zat maandag in de lift ten opzichte van de dollar en de euro.

De euro/dollar noteerde rond het slot in Amsterdam op 1,1038. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1021.

Volgens ING wordt donderdag een belangrijke dag voor de Europese munt, wanneer onder meer Duitse groeicijfers worden bekendgemaakt. Dan wordt duidelijk of de grootste economie van de eurozone afgelopen kwartaal al dan niet in een recessie is beland.

Olie werd maandag 0,4 procent goedkoper.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter ging Takeaway.com aan kop, met een winst van 2,5 procent. De maaltijdbezorger verklaarde het bod op Just Eat niet aan te zullen passen, nadat rivaal Prosus de details van zijn concurrerende bod naar buiten bracht. De maaltijdbezorger zei dat het eigen bod ondanks de relatief lage waardering toch meer perspectief biedt op waardecreatie dan het bod van Prosus. Lokaal daalde Prosus 1,4 procent.

Daarnaast gaat Takeaway vanaf 1 januari 2020 in bepaalde markten een bezorgtoeslag rekenen voor Scoober, de bezorgdienst van de maaltijdbezorger voor restaurants die niet over eigen bezorgers beschikken. ING sprak van een positieve ontwikkeling.

Galapagos volgde met een winst van 1,2 procent. Gedetailleerde resultaten hebben een duurzame werkzaamheid en veiligheid met filgotinib bij reuma aangetoond, maakten het Belgisch-Nederlandse biofarmaceutische bedrijf en samenwerkingspartner Gilead Sciences dit weekend bekend.

De verliezen in de AEX bleven redelijk beperkt. AkzoNobel, dat de overname van de Franse coatingsfabrikant Mapaero afrondde, daalde 1,1 procent en was daarmee de drager van de rode lantaarn.

ArcelorMittal noteerde maandag lang in het rood maar wist richting het eind van de handelsdag toch in het groen te komen. Het aandeel sloot uiteindelijk 0,2 procent in de plus. Fitch verlaagde de outlook naar negatief, onder meer vanwege de verslechterde staalmarkt maar handhaafde de rating, vanwege de verwachting dat ArcelorMittal voldoende actie onderneemt om een positieve vrije kasstroom te blijven genereren.

In de AMX ging Altice Europe, dat woensdag de boeken opent, aan kop, met een winst van 1,7 procent. Sterkste daler was Boskalis met een verlies van 2,5 procent.

Besi verloor 0,8 procent, na een koersdoelverhoging van NIBC van 27,00 naar 31,00 euro. Het advies werd gehandhaafd op Neutraal. NIBC heeft maandag ook het koersdoel voor ASML verhoogd van 200,00 naar 255,00 euro met een onveranderde koopaanbeveling. Dit aandeel daalde in de AEX 0,1 procent.

Kendrion voerde de lijst met kleine aandelen aan en steeg in de AScX 4,9 procent. NIBC verhoogde het koersdoel van 22,00 naar 25,00 euro bij handhaving van het koopadvies.
Volgens Johan van den Hooven heeft Kendrion met de overname van Intorq opnieuw toegeslagen in de consoliderende markt voor elektromagnetische systemen. Intorq voegt 14 procent toe aan de omzet en versterkt daarbij de positie van het bedrijf in de markt voor industriële remmen "aanzienlijk", aldus de analist.

Sif Holding was een dissonant met een verlies van 3,2 procent tot 11,96 euro. Zakenbank Kempen & Co plaatste de funderingsspecialist op de verkooplijst met een koersdoel van 9,50 euro. Operationele tegenwind in combinatie met de vertraging bij het Vineyard project zal druk zetten op de kasstroom, denkt analist Henk Veerman van Kempen, ten minste tot 2021.
 
Tussenstanden Wall Street

Rond het sluiten van de Amsterdamse beurs, noteerden de Dow Jones index, de S&P 500 en Nasdaq lager.