beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Binnenland

AEX start vermoedelijk terughoudend aan handelsdag

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat donderdag naar verwachting een nipt hogere opening tegemoet. Futures op de AEX index wezen een uur voor de beursgong op een winst van 0,1 procent.

De AEX sloot woensdag, na een dag eerder nog kortstondig door de 600 punten te zijn geschoten, onder aanvoering van het koersverlies van ABN AMRO met 0,3 procent in het rood op 597,56 punten. 

Onrust in Hongkong, waar het geweld rond de maandenlange protesten steeds verder lijkt te escaleren, domineerde samen met de onduidelijkheid rond het Amerikaanse handelsbeleid het sentiment.

Op Wall Street sloten de S&P 500 en de Dow Jones index evenwel nip op de hoogste stand ooit, na onder meer een koerssprong van Disney met ruim zeven procent. Het mediaconglomeraat meldde een succesvolle start van zijn streamingdienst. Daags na de lancering van de nieuwe concurrent van Netflix meldde Disney al meer dan 10 miljoen abonnees. Het aandeel van concurrent Netflix verloor drie procent.

Ondanks de recordstanden bleven beleggers voorzichtig. De rally deze maand, ingegeven door handelshoop, lijkt misschien op drijfzand te zijn gebaseerd, nu steeds meer berichten naar buiten komen over een starre opstelling van met name China.

Dow Jones Newswires meldde dat de handelsgesprekken tussen de VS en China onder druk staan. China zou mogelijk terugkomen op zijn toezeggingen om specifieke landbouwproducten af te nemen, terwijl Beijing zich bovendien verzet tegen verzoeken van de VS om technologieoverdrachten te beteugelen, en handhavingsmechanismen in te voeren, aldus de nieuwsdienst.

Ook dreigende uitspraken van de Amerikaanse president Donald Trump dragen niet bij aan een goede sfeer op het handelsvlak.

Sommige marktanalisten bagatelliseren echter de impact van de handelsoorlog op het beursklimaat, en benadrukken dat de bedrijfscijfers heel behoorlijk zijn, terwijl de rente nog lang laag zal blijven.

Dit laatste werd woensdagavond bevestigd door de voorzitter van de Federal Reserve Jerome Powell. De centraal bankier wees er voor het Amerikaanse Congres weliswaar op dat zolang de Amerikaanse economie blijft groeien, een pauze in de renteverlagingen voor de hand ligt, maar niets in zijn verklaringen wees er op dat de rente op korte termijn verhoogd zal worden.

In Azië werden beleggers vanochtend geconfronteerd met een groeivertraging van de Chinese industriële productie. De productie ging in oktober met 4,7 procent omhoog. In september steeg de productie nog met 5,8 procent. Economen hielden rekening met een stijging van 5,2 procent in oktober.

De Japanse economie bleek daarnaast in het derde kwartaal beduidend minder hard te zijn gegroeid. De groei van het bruto binnenlands product kwam in het derde kwartaal uit op 0,2 procent op jaarbasis. Dat was in het tweede kwartaal nog 1,8 procent. Economen geraadpleegd door Quick hadden gerekend op een groei van 0,8 procent.

De beurzen in Tokio en Hong Kong verloren vanochtend tot een procent. Sydney en Shanghai hielden de voeten droog met bescheiden winsten.

De Duitse economie is in het derde kwartaal van dit jaar gegroeid in vergelijking met een kwartaal eerder. In het afgelopen kwartaal nam het Duitse bruto binnenlands product, aangepast voor kalendereffecten, met 0,1 procent op kwartaalbasis toe. De verwachting van analisten lag op een krimp met 0,1 procent. Zo ontloopt Duitsland een recessie, zei econoom Carsten Brzeski van ING.

Op een settlement van 57,12 dollar, werd een vat West Texas Intermediate woensdag in New York 0,32 dollar of 0,6 procent meer waard. Het muntpaar euro/dollar noteert vanochtend op 1,0996. Begin deze maand noteerde het muntpaar nog op 1,1175.

Beleggers hebben vandaag onder meer oog de economische groei in Duitsland en de eurozone.

Bedrijfsnieuws

De nettowinst van NN Group daalde in het derde kwartaal van 788 miljoen euro tot 515 miljoen euro. Dat is evenwel fors hoger dan de gemiddelde analistenverwachting van 312 miljoen euro.

Voor 2019 werd SBM Offshore optimistischer. De Schiedamse oliedienstverlener voorziet nu een omzet van circa 2,1 miljard dollar. Daarbij komt circa 1,3 miljard dollar voor rekening van Lease & Operate, terwijl voor de divisie Turnkey een omzet wordt voorzien van circa 800 miljoen dollar. Verder mikt SBM niet langer op een EBITDA van meer dan 750 miljoen dollar, maar op ongeveer 800 miljoen dollar.

De omzet van Altice Europe ging in het derde kwartaal van 2019 met 7 procent omhoog naar 3,67 miljard euro. Analisten rekenden op een toename van 6 procent tot 3,63 miljard. De omzet in Frankrijk steeg met 7 procent tot 2,65 miljard, waar gerekend was op 2,63 miljard euro.

Stern hield aan de verkoop van SternLease 23,4 miljoen euro over. Die netto boekwinst zorgde in de eerste negen maanden van dit jaar voor een resultaat na belastingen van 26,2 miljoen euro. Dat was in dezelfde periode in 2018 4,9 miljoen euro.

Takeaway.com wil de marges van Just Eat opvoeren, nadat de twee bedrijven gefuseerd zijn. Dit zei CEO Jitse Groen van Takeaway.com woensdag tijdens de Morgan Stanley TMT conferentie in Barcelona.

De Autoriteit Financiële Markten doet onderzoek naar handel met voorkennis in het aandeel van bouwbedrijf VolkerWessels. Dit schreef het Financieele Dagblad donderdag na melding van de toezichthouder aan de krant.

Op 12 november kocht Reggeborgh circa 3,3 miljoen stukken VolkerWessels in en op 13 november ging het om krap een half miljoen stukken.

Adyen lanceert een betaalkaart die zowel fysiek als virtueel kan worden gebruikt.

Berenberg is begonnen met het volgen van Boskalis met een koopaanbeveling en een koersdoel van 28,00 euro. Daarnaast wees handelaar Bert van der Pol van Mijn-Effecten op een koopaanbeveling van RBC voor Basic-Fit. Het aaandeel stond op de verkooplijst.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 steeg woensdag 0,1 procent tot 3.094,04 punten, de Dow Jones index steeg 0,3 procent tot een nieuw record van 27.783,59 punten en de Nasdaq daalde 0,1 procent op een slot van 8.482,10 punten.