beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Binnenland

Beursupdate: AEX levert in

(ABM FN-Dow Jones)De Amsterdamse beurzen noteerden donderdag aan het einde van de ochtendhandel in het rood. De AEX index stond 0,2 procent lager op 596,71 punten,  de AMX noteerde licht lager en voor de AScX resteerde een plus van 0,1 procent.

Het is saaiheid troef vandaag, stelde handelaar Frank Bonsee van ABN AMRO. "De volumes liggen aan de onderkant van wat we normaal zien, kortom er gebeurt niet veel."

"De AEX beweegt voorlopig wat onder de 600 punten, hetgeen meer een psychologische barrière is, dan een technische", voegde Bonsee toe.

In Azië werden beleggers vanochtend geconfronteerd met een groeivertraging van de Chinese industriële productie. De productie ging in oktober met 4,7 procent omhoog. In september steeg de productie nog met 5,8 procent. Economen hielden rekening met een stijging van 5,2 procent in oktober.

"Natuurlijk, voor onze begrippen zou een groei van de industriële productie van 4,7 procent met veel enthousiasme worden ontvangen, maar voor China betekent dit het op één na laagste groeicijfer sinds 1990. Alleen afgelopen augustus zagen we nog een iets lagere groei van 4,4 procent", aldus marktanalist Teeuwe Mevissen van Rabobank.

De Nederlandse economie is in het derde kwartaal met opnieuw 0,4 procent op kwartaalbasis gegroeid. In de twee voorgaande kwartalen groeide het bruto binnenlands product ook al met 0,4 procent. De toename in het derde kwartaal is vooral te danken aan de consumptie.

De Duitse economie is in het derde kwartaal van dit jaar gegroeid in vergelijking met een kwartaal eerder. In het afgelopen kwartaal nam het Duitse bruto binnenlands product, aangepast voor kalendereffecten, met 0,1 procent op kwartaalbasis toe. De verwachting van analisten lag op een krimp met 0,1 procent. Zo ontloopt Duitsland een recessie, zei econoom Carsten Brzeski van ING.

De economie in de eurozone is in het derde kwartaal ten opzichte van het voorgaande kwartaal in een stabiel tempo gestegen. Het cijfer werd licht opwaarts bijgesteld, vergeleken met een eerdere raming.
 

Olie noteerde donderdag in het groen. Een december-future West Texas Intermediate steeg 1,0 procent tot 57,69 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0999. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1011 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,1007op de borden.

Stijgers en dalers
In de Amsterdamse hoofdgraadmeter noteerden 13 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Vopak en Takeaway.com met koerswinsten van 3,1 procent.

Takeaway.com wil de marges van Just Eat opvoeren, nadat de twee bedrijven gefuseerd zijn. Dit zei CEO Jitse Groen van Takeaway.com woensdag tijdens de Morgan Stanley TMT conferentie in Barcelona.

NN Group noteerde 1,3 procent hoger op de cijfers over het derde kwartaal. De nettowinst van NN Group daalde van 788 miljoen euro tot 515 miljoen euro. Dat is evenwel fors hoger dan de gemiddelde analistenverwachting van 312 miljoen euro. De kwartaalcijfers van NN Group waren solide en moeten het aandeel omhoog duwen, terwijl de kapitaal- en kaspositie toestaan te hopen op een aandeleninkoop in 2020, aldus KBC Securities.

ArcelorMittal sloot de rij met een verlies van 2,8 procent.

In de AMX ging Basic-Fit aan aan kop met een winst van 2,6 procent. Handelaar Bert van der Pol van Mijn-Effecten wees op een koopaanbeveling van RBC.

SBM Offshore was een goede tweede met een plus van 1,6 procent. De Schiedamse oliedienstverlener voorziet voor 2019 nu een omzet van circa 2,1 miljard dollar. Daarbij komt circa 1,3 miljard dollar voor rekening van Lease & Operate, terwijl voor de divisie Turnkey een omzet wordt voorzien van circa 800 miljoen dollar. Verder mikt SBM niet langer op een EBITDA van meer dan 750 miljoen dollar, maar op ongeveer 800 miljoen dollar. "Een goed geoliede machine", noemde KBC Securities SBM.

De omzet van Altice Europe ging in het derde kwartaal van 2019 met 7 procent omhoog naar 3,67 miljard euro. Analisten rekenden op een toename van 6 procent tot 3,63 miljard. Het aandeel noteerde vlak. Aan het begin van de handelsdag stond het aandeel nog 4,0 procent in de plus. Analisten waren ook wel te spreken en Credit Suisse verhoogde het koersdoel.

BAM stond onderaan met een verlies van 2,6 procent.

Onder de kleinere aandelen won Kendrion 3,8 procent. Kiadis Pharma daalde 4,7 procent. Curetis steeg 4,4 procent na een kwartaalupdate.