Nieuws Binnenland

Olieprijs omlaag

(ABM FN-Dow Jones) De olieprijs is donderdag gedaald, nadat de wekelijkse Amerikaanse olievoorraden sterker dan verwacht bleken toegenomen. Op een settlement van 56,77 dollar, werd een vat West Texas Intermediate 0,35 dollar of 0,6 procent minder waard. 

Volgens analist Tyler Richey van Sevens Report viel het Amerikaanse voorradenrapport de markt tegen en is er nog altijd een gebrek aan duidelijkheid over de geboekte vooruitgang handelsbesprekingen tussen de Verenigde Staten en China.

De voorraden ruwe olie in de VS zijn vorige week opnieuw gestegen. In de week eindigend op 8 november stegen de voorraden met 2,2 miljoen vaten tot 449,0 miljoen vaten. Economen rekenden gemiddeld op een stijging met 1,7 miljoen vaten.  

De benzinevoorraden stegen met 1,9 miljoen vaten en de voorraden stookolie en diesel daalden met 2,5 miljoen vaten. Verder liep de capaciteitsbenutting op.

Volgens analist Kyle Cooper van ION Energy was het voorradenrapport toch niet zo zwak als op het eerste gezicht leek. Hoewel de olievoorraden sterker dan verwacht toenamen, daalden de totale voorraden vrij fors, met ruim 7 miljoen vaten. Daarnaast steeg de Amerikaanse olieproductie afgelopen week slechts marginaal.

Uit het maandrapport van de OPEC kwamen donderdag weinig verrassingen ten opzichte van de voorgaande maand. De verwachte groei van de vraag naar olie in 2019 en 2020 bleef onveranderd op respectievelijk 0,98 miljoen en 1,08 miljoen vaten per dag.

Het meest opvallend was de aanpassing in de verwachte groei van de vraag naar olie van buiten het kartel, zoals uit Amerika. De OPEC rekent erop dat die groei in 2020 34.000 vaten per dag lager uitkomt dan eerder verwacht, op een totaal van 2,17 miljoen vaten per dag.