beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Binnenland

Beursupdate: AEX noteert in het groen

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs noteerde vrijdag richting het einde van de ochtendhandel hoger. De AEX index steeg 0,4 procent tot 597,59 punten, terwijl de AMX een winst van 0,5 procent liet optekenen en voor de AScX een plus resteerde van 0,1 procent.

De positieve beursstanden worden ingegeven door de onderhandelingen tussen de VS en China, stelde vermogensbeheerder Fred van Deijck van Bustelberg Effectenkantoor. "Er lijkt weer schot in de zaak te zitten."

"De economisch adviseur van president Trump, Larry Kudlow, meldde dat de onderhandelaars nog maar een paar korte slagen verwijderd zijn van een akkoord”, voegde investment manager Simon Wiersma van ING toe. 

"Beleggers krijgen daarnaast meer oog voor de economische fundamenten. Gisteren kwamen er bijvoorbeeld goede berichten van de chipfabrikanten, deze zijn vroegcyclisch en dat  is een positief teken voor de economie", aldus Van Deijck.

Ook stipte de vermogensbeheerder aan dat het een goed teken is dat de rentes weer wat oplopen. "Dit is nu goed voor de beurs, een teken dat we weer naar een normalere situatie bewegen en een hogere rente past beter bij de huidige economische situatie."

Vanuit Europa kregen beleggers inzicht in de inflatie in de eurozone. De consumentenprijzen in de eurozone zijn in oktober opnieuw in een lager tempo gestegen. De prijzen liepen in oktober op jaarbasis met 0,7 procent op. Dit was in overeenstemming met de verwachting vooraf. In september kwam de inflatie nog uit op 0,8 procent.

Het overschot op de goederenbalans van de eurozone is in september gestegen ten opzichte van een jaar eerder, omdat de export harder toenam dan de import. 

Olie noteerde vrijdag in het rood. Een december-future West Texas Intermediate daalde 0,5 procent tot 56,51 dollar. De olieproductie van landen die geen lid zijn van het oliekartel OPEC zullen volgend jaar nog meer olie produceren met als belangrijkste voorhoedespeler de Verenigde Staten. Dit verwacht het Internationaal Energie Agentschap.

De euro/dollar noteerde op 1,1023. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1018 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1020 op de borden.

Stijgers en dalers

In de AEX ging ArcelorMittal 1,4 procent hoger. ArcelorMittal ontving toestemming van de hoogste rechtsprekende instantie in India voor de afronding van de overname van Essar Steel. Dit meldde persbureau Bloomberg vrijdag. Met de overname van het failliete Essar steel is krap 6 miljard dollar gemoeid. Verder doet het aandeel Mittal het doorgaans goed als er positief nieuws is over de handelsdeal tussen China en de VS.

Vopak won 1,3 procent. Het aandeel deed het donderdag ook al opvallend goed. Analist Corne van Zeijl van Actiam wees op de nieuwe plannen van Gasunie voor de opslag van CO2. Dat zou mogelijk positief kunnen zijn voor Vopak.

Philips won 1,8 procent en was daarmee koploper.

Er waren slechts een paar dalers, waarbij de verliezen klein waren. Met een koersverlies van 0,6 procent waren Unilever en RELX de grootste dalers.

In de Midkap was Altice de grootste stijger. Het aandeel koerste procent 2,6 procent hoger.

Boskalis steeg 2,5 procent. Berenberg zette donderdag al een koopadvies op het aandeel. ASMI werd 1,7 procent duurder. Sectorgenoot Besi won 1,6 procent. De cijfers van zowel Applied Materials als die van Kulicke & Soffa zijn een opsteker voor de halfgeleidersector, zo stelde NIBC vrijdag.

De grootste daler in de Midcap was OCI, met een verlies van 1,8 procent. Credit Suisse verlaagde het koersdoel van 25,00 naar 23,50 euro.

In de AScX herstelde Kiadis Pharma iets van de enorme koersklap in de voorbije dagen. Het aandeel steeg 3,3 procent. Newyas werd 1,5 procent duurder. NIBC verlaagde het koersdoel voor Neways, maar handhaafde het koopadvies.

Sif werd 1,7 procent goedkoper en Nedap leverde 2,6 procent in. Volgens NIBC kwam het fonds ook met een tegenvallende omzetontwikkeling, "De lange termijn outlook ziet er nog altijd goed uit voor Nedap, maar de omzetgroei op korte termijn is lager dan de verwachte 5 tot 10 procent", aldus de bank.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
HOGE RENDEMENTEN OP DE IEX-MODELPORTEFEUILLES > WORD NU ABONNEE EN PROFITEER VAN MAAR LIEFST 67% KORTING!

Aandelenadviezen van IEX.nl

  1. Premium
    Is Just Eat Takeaway ondergewaardeerd? 11 apr | Analyse en Advies
  2. Premium
  3. Premium
  4. Premium
    Vooruitblik eerstekwartaalcijfers ASML 12 apr | Analyse en Advies
  5. Premium

Technische analyses van Tostrams.nl

  1. Premium
    KPN nadert weerstandszones, daarna enorme upside 11 apr | Lange termijn adviezen
  2. Premium
    ING nadert koopmoment 16 apr | Lange termijn adviezen
  3. Premium
  4. Premium
  5. Premium
    Volkswagen neemt de goede afslag 05 apr | Lange termijn adviezen