beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Binnenland

AEX start decembermaand in mineur

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is de laatste maand van 2019 in mineur begonnen. De AEX leverde maandag, de eerste handelsdag van december, 1,7 procent in op 587,12 punten.

Hernieuwde twijfels over een Amerikaans-Chinese handelsdeal en gemengde inkoopdata speelden het sentiment parten.

De Amerikaanse president Donald Trump zei maandag dat de Amerikaanse steun aan Hongkong het sluiten van een handelsverdrag met China niet makkelijker maakt. "Maar we zien wel wat er gebeurt", aldus de president.

Afzonderlijk zei de Amerikaanse minister van handel Wilbur Ross dat wanneer er voor 15 december geen gedeeltelijk handelsakkoord ligt, Trump de importtarieven op 156 miljard dollar aan Chinese goederen zal verhogen.

Daarbovenop maakte Trump ook bekend dat importtarieven op Braziliaans en Argentijns staal worden hervat omdat de twee landen hun valuta zouden manipuleren.

Volgens marktstrategen van ING roept dit bij beleggers de vraag op hoeveel waarde handelsverdragen met de VS eigenlijk hebben, ook in het kader van de onderhandelingen met China. "Dergelijke akkoorden kunnen dus de prullenbak in wanneer de politieke wind anders waait", aldus ING.

De handelsdag in Europa begon nog positief door positieve inkoopdata uit China. Ook in de eurozone was het beeld in november positiever voor de industrie, hoewel in Nederland voor het eerst in ruim zes jaar sprake was van een krimp.

In het Verenigd Koninkrijk was de krimp ook sterker afgelopen maand en in de VS was het beeld verdeeld. Volgens onderzoeksbureau Markit groeide de bedrijvigheid in de Amerikaanse industrie in november harder, maar cijfers van ISM duidden op een sterkere krimp.

Tussen oktober en november daalde de inkoopmanagersindex zoals ISM die meet van 48,3 tot 48,1, waar juist een opleving was voorzien.

"Dit correspondeert met een economische groei van 1,5 procent", aldus directeur Timothy Fiore van ISM. In het derde kwartaal groeide de Amerikaanse economie nog met 2,1 procent.

De euro/dollar noteerde rond het slot in Amsterdam op 1,1084. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1012. Olie werd een procent duurder in aanloop naar de belangrijke OPEC-vergadering later in de week.

Stijgers en dalers

Er waren maandag nauwelijks stijgers in de AEX. ASR wist 0,5 procent te stijgen. ASR bank rondde maandag de verkoop van een deel van de bancaire activiteiten aan Achmea af.

Ook Takeaway.com wist in het groen te sluiten. Het aandeel steeg 0,5 procent. De maaltijddienst lanceerde Takeaway Pay, een alternatief voor de bedrijfskantine.

Feike Sijbesma vertrekt in 2020 als CEO van DSM en zal zijn taken overdragen aan Geraldine Matchett en Dimitri de Vreeze als co-CEO's. Analist Wim Hoste van KBC Securities sprak van een besluit dat tevreden stelt. Morgan Stanley noemde de keuze voor twee CEO's echter opmerkelijk. Het aandeel daalde 1,5 procent.

NN Group verloor 1,0 procent, na mediaberichten dat het de verzekeraar wedijvert met onder andere het Belgische Ageas in de overnamestrijd rond het Spaanse Caser Seguros.

Sterkste daler in de AEX was ASML. Het aandeel daalde 3,4 procent.

In de Midkap ging OCI aan kop met een winst van 1,5 procent. Altice Europe sloot de rij met een verlies van 2,7 procent.

Onder de kleine aandelen steeg Sligro 0,4 procent, nadat ING het concern op zijn kooplijst plaatste. Analist Hans D'Haese sprak van een uitdagend jaar voor het concern. Hoewel dit tot in de eerste helft van 2020 zal voortduren, voorziet hij daarna een sterk herstel van de resultaten en een verdubbeling van de winst per aandeel.

De AScX werd aangevoerd door Alfen, dat 2,2 procent steeg. B&S Group verloor 2,6 procent en droeg daarmee de rode lantaarn.

Lokaal daalde Euronext 1,9 procent. ING verhoogde maandag het koersdoel voor Euronext van 80,00 naar 83,00 euro met een ongewijzigde koopaanbeveling. Volgens ING maakt Euronext zeker een kans om de Spaanse beurs in te lijven.

Beter Bed heeft de desinvestering van Matratzen Concord afgerond. Het aandeel won 1,9 procent.

Avantium steeg 3,1 procent, nadat analist Patrick Roquas van Kepler Cheuvreux oordeelde dat het concern met de recent toegekende 25 miljoen euro aan Europese subsidie op koers ligt om de benodigde 150 miljoen euro aan financiering aan te trekken voor zijn nieuwe FDCA-fabriek.

Moody's gaf Prosus een Baa3 rating met een stabiele outlook. De toegekende kredietrating weerspiegelt volgens Moody's de mondiale status van het bedrijf met leidende marktposities en een staat van dienst binnen opkomende markten. Ook over het sterke liquiditeitsprofiel van Prosus is Moody's te spreken. Mocht het tot een overname van Just Eat door Prosus komen, dan kan laatstgenoemde de financiële risico's dragen, vanwege de sterke balans en robuuste liquiditeit. Het aandeel daalde maandag 2,1 procent.

Tussenstanden Wall Street

Rond het sluiten van de Amsterdamse beurs, noteerden de Amerikaanse beurzen stevig in het rood.