beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Nieuws Binnenland

Beursupdate: AEX veert op

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs veerde dinsdag op na het verlies van maandag. Richting het eind van de ochtend noteerde de AEX 0,4 procent in het groen op 589,23 punten.

Het Damrak kende maandag een valse start van de laatste maand van 2019, gevoed door opnieuw toenemende handelsspanningen en gemengde inkoopdata. Toch zag investmentmanager Simon Wiersma van ING geen vlucht naar veilige havens, want de rentes sloten hoger.

"De daling op de aandelenmarkt lijkt dan ook wat overdreven. In deze tijd van het jaar, wanneer veel institutionele marktpartijen zoals pensioenfondsen en vermogensbeheerders de boeken al gesloten hebben, zijn sterk wisselvallige markten ook eerder regel dan uitzondering", aldus Wiersma.

"Uiteindelijk zijn de omstandigheden, met signalen die wijzen op een licht herstel van de economische groei gecombineerd met een stimulerend beleid van de centrale banken de perfecte omgeving voor risicovolle beleggingen zoals aandelen", volgens de investmentmanager en dus is het motto vooralsnog 'buy the dip'.

De aandelenmarkten in Europa lijken de aankondiging van de Verenigde Staten, dat men importheffingen van 100 procent wil zetten op 2,4 miljard dollar aan Franse goederen dinsdag niet al te zwaar te nemen. Washington doet dit in reactie op de Franse digitaks, die Amerikaanse techbedrijven raakt. De Parijse beurs noteerde dinsdag licht lager.

De uitspraken van president Trump zorgden maandag voor beweging op de aandelen- en valutamarkten en beleggers zullen vandaag en morgen daarom vermoedelijk met een schuin oog kijken naar de NAVO-bijeenkomst in Londen, waarbij Trump aanwezig is.

Op macro-economisch vlak werd vanochtend dat de producentenprijzen in de eurozone in oktober op maandbasis licht zijn opgelopen. De stijging van 0,1 procent ten opzichte van september was voorzien. De daling van de producentenprijzen met 1,9 procent op jaarbasis was iets sterker dan verwacht.

Vanmiddag kunnen beleggers nog aan de slag met de inkoopmanagersindex voor de regio New York.

De euro/dollar noteerde dinsdag aan het eind van de ochtend vrijwel stabiel op 1,1082 na de stevige stijging van maandag. Belangrijk voor de dollar wordt het Amerikaanse banenrapport dat vrijdag verschijnt, aldus valutahandelaar Paul Erdmann van Ebury.

Verder was de stijging van de Australische dollar opvallend nadat de Reserve Bank of Australia zijn belangrijkste rente handhaafde op het historisch lage niveau van 0,75 procent, maar verdere verlagingen in 2020 niet ondenkbaar zijn.

Olie werd ruim een half procent duurder, nu de OPEC eind deze week mogelijk toch verder gaat snijden in de productie.

Stijgers en dalers

In de AEX waren er dinsdag aan het eind van de ochtend meer stijgers dan dalers. ASR Nederland sloot de rij met een verlies van 1,5 procent, maar verder bleven de verliezen aardig beperkt.

Randstad kwam dinsdag met een strategie-update tijdens een beleggersdag en rekent op 120 miljoen euro aan kostenbesparingen in 2021. Volgens KBC Securities was het verder een geruststelling dat de richtlijnen voor 2019 werden herhaald. ING stelde dat een aanzienlijk hoger dividend niet is uitgesloten. Het aandeel won bijna 2,0 procent en voerde daarmee samen met Galapagos de hoofdindex aan.

Takeaway.com heeft dinsdag nogmaals benadrukt hoe aantrekkelijk zijn bod op Just Eat is, en trachtte tegelijk aan te tonen dat concurrent Prosus opportunistisch te werk gaat. "Prosus heeft de afgelopen weken een aantal beweringen gedaan in een poging om zijn hoogst opportunistische bod in contanten op Just Eat aantrekkelijker te doen lijken", zei CEO Jitse Groen van Takeaway dinsdag in een persbericht. Het aandeel werd 1,8 procent meer waard.

ABN AMRO heeft per direct ongeveer 470 geldautomaten in het hele land tijdelijk gesloten. Na een golf van gewelddadige plofkraken door criminele bendes is het geld uit de machines gehaald, aldus de bank. Het aandeel verloor 0,7 procent.

Philips maakte maandag nabeurs een strategische samenwerkingsovereenkomst met Inspira Health bekend. Het gaat over een samenwerkingsverband voor een periode van vijf jaar ter waarde van 50 miljoen dollar. Het aandeel steeg dinsdag 0,4 procent.

OCI voerde net als maandag de AMX aan en won 2,0 procent. De spreekwoordelijke rode lantaarn was voor PostNL, dat 1,4 procent daalde.

Fugro bewoog tussen winst en verlies in de Midcap. ING schreef dinsdag in een analistenrapport dat een nadelig besluit over patentinbreuk waarbij Fugro’s joint venture Seabed Geosolutions is betrokken, het desinvesteren van die joint venture door de Nederlands bodemonderzoeker in gevaar kan brengen.

Bij de kleine fondsen was Pharming de sterkste stijger, met een winst van 1,9 procent. Nedap won 0,6 procent.

De raad van commissarissen van Nedap wil Daniëlle van der Sluijs benoemen tot financieel directeur bij de aankomende jaarvergadering in april 2020, meldde het bedrijf maandag nabeurs.

Alfen is door het Duitse Uniper geselecteerd voor het leveren van een opslagsysteem. Alfen zal een 10 Megawatt batterij-opslagsysteem gaan leveren. Deze wordt geplaatst op de Maasvlakte. Het aandeel noteerde dinsdag vlak.

Lokaal deed Avantium het opnieuw goed, nu met een stijging van bijna 9 procent. Maandag sloot het aandeel al ruim 3 procent hoger.